Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.01.30 10:33

Milyen gyakran érdemes fürdetni egy újszülöttet?

Milyen gyakran érdemes fürdetni egy újszülöttet?

 

 

 

   Az előző generációs védőnők még megszóltak volna azért a gondolatért, hogy az újszülöttet nem muszáj naponta fürdetni, sőt, fürdetőkrémet és mindenféle kenceficét használni sem elengedhetetlen dolog. Sokan ma már azonban könnyen átesnek annak a bizonyos képzeletbeli lónak a túloldalára és akár hetekig sem fürdetik meg a kórházból éppen csak hazatérő, még le nem esett köldökcsonkkal rendelkező újszülött gyermeküket.

Kinek van igaza, illetve hogyan érdemes nektek kialakítani az újszülött fürdetési rendjét?

Az anyai tapasztalatok alapján a kórházi tartózkodás után érdemes alaposan megfürdetni az újszülöttet, ha nem tiltakozik ellene hevesen. Általában a kölcsökcsonk leeséséig kihagyják a köldökcsonk területét a víz alól. Ma már azonban néhány szakember szerint nem gond az sem, ha véletlenül egy kis víz éri a kritikus részt.

Az első, gyermekágyas időszakban sokat számít a fürdetések mennyiségében az is, hogy az anya, illetve a baba hogyan érzi magát. Ha az újszülött szívesen fürdik, akkor nyugodtan megfürdethetjük, nyáron akár naponta többször is. Ha az anyának nem okoz nehézséget az állás vagy esetleg van a családban segítség, például nagyszülő vagy gyermekágyas segítő, aki szívesen elvégzi a fürdetés feladatát, akkor tehát nyugodtan lehet gyakran is fürdetni a kisdedet.

Ha azonban az újszülött nagyon ellenkezik, esetleg a gyermekágyas anya nem érzi jól magát és nincsen segítsége, akkor semmi gond nem fog származni abból, ha időnként esetleg kimarad egy-egy fürdési szeánsz. Természetesen, ha a baba nagyon koszos lett, akkor nincs mentség, ki kell mosni a testhajlatokat, különben fertőzés lehet a következménye.

Az is előfordulhat azonban, hogy a pici újszülött bőre pillanatok alatt kiszárad vagy kirepedezik. Ilyenkor szintén azt szokták javasolni, hogy viszonylag ritkábban igyekezzünk fürdetni a kisdedet, minél rövidebben, azaz tulajdonképpen inkább egy alapos átmosás történjen. Fürdetés után pedig a testhajlatok alapos áttörlése ajánlott olívaolajjal, esetleg valamilyen más hasonló, vegyszermentes, bababarát olajjal.

Általánosságban is igaz, hogy az újszülött esetében célszerű kerülni a felesleges vegyszerekkel történő találkozást. Ha nem nagyon koszos a kicsinyünk, akkor nem szükséges semmilyen fürdetőt használnunk, elegendő tiszta, meleg vízzel és tiszta törölközővel alaposan áttörölgetnünk őt. Ha lemoshatatlan szennyeződés keletkezik, akkor a száz százalékban természetes alapanyagú, bababarát kézműves szappanok és fürdetőkrémek kerülhetnek elő, amelyek kezdetben hajmosásra is kiválóan megfelelhetnek. Fürdés utáni bőrápolásra pedig nagyszerű megoldás lehet a shea vaj, illetve a korábban már említett olívaolaj – de ezek is elhagyhatók, ha nem érezzük száraznak vagy kipirosodottnak a baba bőrét.

Az újszülött fürdetése ideális esetben egy kellemes, meghitt, megnyugtató szeánsz, a napi rutin egyik fontos eleme lehet, amelyet együtt tölt a család. Amennyiben mindannyian pozitívan állunk ehhez hozzá a családból – leginkább persze maga az újszülött – akkor nem szabad kihagyni a mindennapokból ezt a szép eseményt. Ha azonban a kisdedünk lelkivilága, a bőre szárazsága, esetleg bármilyen más testi vagy lelki probléma miatt nehézségekbe ütközne mindez, akkor nem dől össze a világ, ha időnként kimarad egy-két alkalom.

 Oszd meg!

Webáruház készítés