Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.03.16 07:58

Mire figyelj a babád mozgásfejlődésénél, és min ne idegeskedj?

Mire figyelj a babád mozgásfejlődésénél, és min ne idegeskedj?

 

 

   Megszületett a várva várt csemete, végre hazaértetek a kórházból is, és megkezdődnek a nem hétköznapi hétköznapok. Eleinte az altatás, etetés, pelenkázás mellett legfőbb tevékenységed a gyönyörködés, kisbabád dédelgetése. Ugyanakkor néha izgulsz is, vajon tényleg minden rendben van-e. Honnan is tudhatnád, ha ő az első gyermeked?

 

 

   Röviden összefoglaltuk neked a csecsemő mozgásfejlődésének szakaszait, hogy tudd, mire számíthatsz, és mire kell odafigyelned. Persze minden kicsi más és más, így a fejlődésben is lehetnek eltérések. Ne aggódj, ha a gyermeked nem követi naptárral a kezében az alábbi pontokat!

Az első hónapokban

   Az újszülött rekordsebességgel fejlődni kezd. A második hónaptól egyre többet mozog, ezért nem csak csontjai növekednek, hanem izmai is erősödnek. Megtanulja hason fekve felemelni a fejét, majd a mellkasát. Öklöcskéjét kinyitja és becsukja, karját le-föl mozgatja, lábát kinyújtja és behajlítja. Lehet, hogy a fejét is elkezdi jobbra-balra forgatni.

   Ebben az időszakban segíthetsz neki, hogy fejlődjön az egyensúlyozásban, adott testhelyzet megtartásában. Elkezd kialakulni a szem-kéz és szem-láb koordinációja, ehhez is hozzájárulhatsz megfelelő játékok használatával. Ölelgesd, babusgasd sokat, beszélj hozzá, énekelj neki! Két hónapos kortól, ha ébren van, gyakran fektesd a pocakjára, akár a kiságyban, a játszószőnyegen, akár saját hasadra téve! Puha labdát, játékot mozgass előtte, fölötte; fújj neki buborékot!

Féléves korig

   A baba mozgásfejődése szakaszos, tovább erősödnek a fej-és nyakizmai, fejlődik egyensúlyérzéke. A szőnyegen „úszik” (kezével és lábával tempózik), majd átfordul, általában hasról hátra. Megtanul hason kúszni, felülni, esetleg előfordulhat, hogy kézen fogva meg is áll, de ez nem túl gyakori. Karnyújtásnyinál egy picit messzebb tett tárgyakkal, leporello jellegű könyvekkel, fürdőjátékokkal segítheted a mozgásfejlődésben, és jó, ha van egy nagy labdád, melyen hasra fektetve ringathatod.

Első szülinapjáig

   A nyolcadik hónap után már örömmel áll, ha fogod a kezét, és rugózik. Aztán megtanul mászni – ezt néhány baba hátrafelé kezdi. Van, aki „farmotoros”: popsin csúszva közlekedik. 11 hónapos kortól megáll egyedül, kapaszkodva jár, később már önállóan lépeget. A keze is ügyesedik, megtanulja a csipeszfogást (mutató- és hüvelykujját használva), így a nagymozgások mellett már finommotorikája is fejleszthető. Adj neki egymásba rakható poharakat, építőkockákat, formaválogatót, Montessori tornyot, fogós kirakót, mindenféle nyomkodható, forgatható, húzható játékokat. Másszon át alagutakon (akár te is készítheted székekből), bújócskázzatok, gurítsatok puha labdát, lovagoltasd, hintáztasd!

Feltétlenül fordulj szakemberhez

(védőnőhöz, gyerekorvoshoz), ha három hónaposan nem tudja hason fekve felemelni a fejét, 7 hónaposan nem tud segítséggel ülni vagy nem képes egy kézzel nyúlni egy tárgyért, 10 hónaposan hónaljnál tartva nem áll meg, 12 hónaposan még nem mászik!

   Minden egyéb esetben légy türelmes, foglalkozz vele sokat, és örülj! Kisbabád a maga ütemében fejlődik, és mindenre képes lesz, amikor valóban szükséges!

Webáruház készítés