Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.10.31 06:03

Mire jó a Halloween egy gyereknek?

Mire jó a Halloween egy gyereknek?

 

 

A Halloween-t sokan még mindig kissé idegenkedve fogadják és talán lesznek olyanok is, akik igazából sohasem fognak megbarátkozni vele. Mint oly sok más ünnepnél, a Halloween esetében is gyakran elhangzik az az érv, hogy ez nem is a mi ünnepünk, semmi közünk hozzá, minek nekünk még erre is költeni.

Cikkünkben most egy kicsit pozitívabb oldalról próbáltuk látni a Halloween-t.
Lássuk tehát, hogy szerintünk mit profitálhattok belőle a gyerekekkel, családdal!

Beszélj a tabukról!

A halál sajnos az egyik legnagyobb tabu még mindig. Úgy gondolhatjuk, ez valami olyasmi, ami nem való a gyereknek, sőt sokan azt is gondolhatják, hogy a halálról nem is szabad beszélni a gyerekkel. Aztán sajnos bármikor jöhet egy trauma: elveszítheti a kutyáját, macskáját, esetleg ne adj’ Isten egy közeli hozzátartozóját. Ilyenkor pedig mi magunk is sokkhatás alá kerülünk, nem is igazán tudunk arra figyelni, hogy mit mondjunk a gyereknek. A Halloween jó alkalom arra, hogy egy nyugodt, mi több, inkább vidám környezetben szóba kerüljön a halál témája, oldottan tudjunk róla beszélgetni.

Szembenézni a halállal?

A halál sajnos elkerülhetetlen, az életünk része. Ha elbújunk előle, akkor is megtalál. A gyerekek pedig érzik, átveszik az ezzel kapcsolatos negatív érzelmeinket. Mindenkinek jobb, ha nem söpörjük a szőnyeg alá a kérdést, hanem beszélünk az érzelmeinkről, így a gyermek is megtanulja természetesebben kezelni a halál témáját.

Kijátszani magunkból a félelmünket?

Ezek az ünnepek részben arra is valók, hogy úgymond kijátsszuk magunkból a félelmeinket. Hogy képletesen elzavarjuk, elűzzük a bennünket – de különösen a kisgyerekeket – valahol egészen mélyen foglalkoztató, sokszor ki sem mondott rossz érzéseket. Amin tudunk nevetni, amit el tudunk játszani, aminek a bőrébe tudunk bújni, az sokkal kevésbé félelmetes. Úgy látszik, tudtak valamit ezek a kelták: lehet, hogy ők voltak az első pszichológusok?

Tényleg olyan távol áll tőlünk?

A Halloween ellen a leggyakoribb kifogás, hogy biztosan csak valami amerikai maszlag, ami nem való az igaz magyarszívű embereknek. Viszont sok faluban még a nyolcvanas években is élt egy kísértetiesen hasonló hagyomány: Mindenszentek előestéjén ijesztő jelmezekbe bújtak az emberek és a házakat járták. De tulajdonképpen a farsang is hasonló, csak ott a telet űzzük el, vele szintén a bánatot és a szomorúságot. Talán az sem véletlen, hogy több kutató vél hasonlóságot felfedezni a két nép szokásai között.

A Halloween lehet a miénk is.

De egy színes világ, más emberek elfogadása, egy tágabb világlátás is biztosan jóra neveli a gyereket. Mindent lehet okosan csinálni: elfogadni azt, ami más; átvenni pedig azt, amit magunkénak érzünk. Faraghattok tököt, készíthettek őszi dekorációt: szabjátok az ünnepet a saját ízlésetekre, igényeitekre, világnézetetekre! Lehet mindez akár csak egy aranyos, vidám kis őszi babazsúr is, mindössze egy alkalom, hogy találkozzunk a barátainkkal és egy kicsit kiszabaduljunk a taposómalomból!

Engedjétek el magatokat ti is egy kicsit és játsszatok, örüljetek együtt a gyerekekkel!
Közben pedig oldódjatok fel együtt a halál témájának fogságából! Muhahha!

 Oszd meg!

Webáruház készítés