Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.12.03 09:54

Most született, hova megy máris?

Most született, hova megy máris?

 

 

Ahogy csemetéd növekszik, szépen halad a babusgatnivaló cukiságból a szórakoztató társaság irányába. Megtanul járni, beszélni, formálódik a személyisége, egyre önállóbb és a vele való játék élvezhetővé válik a szülők számára is. (Valljuk be őszintén, a végtelenségig ismételt mondókák és a századszor is kiborított építőkockás vödör időnként azért próbára teszik egy felnőtt monotóniatűrését.) Ám amikor már jól belerázódtatok a közös programokba, a hordozó és babakocsi nélküli jövés-menésbe, jön egy fordulat: be kell iratkozni az óvodába. Ez olyan tény, amivel minden anyuka tisztában van, mégis a saját gyermeke kapcsán megrendítő élményt jelenthet.

Kié a feladat?

Gyermeked a napi huszonnégy órás együttlét állandóságában él, fogalma sincs róla, mit is jelent ovisnak lenni. Még akkor sem, ha a nagyobb tesók vagy más gyerekek már rengeteget meséltek az óvoda izgalmas világáról. Más dolog hallani valamiről, elképzelni azt, mint benne lenni, saját bőrön megtapasztalni. A gyerkőc várhatja az ovit vagy akár tarthat tőle, felkészülni azonban nem tud rá, ebben csak te segítheted, és kell is segítened.

Kezdd önmagadon!

Az első lépés az elengedés. A beszoktatás ott kezdődik, hogy magadat hozzászoktatod a gondolathoz: az egész napos együttlétnek (legalábbis a hétköznapokra) vége. Ilyenkor minden szülő rádöbben, hogy az idő bizony szalad. Hiszen csak tegnap volt, hogy újszülöttként a karomban tartottam! – sóhajtanak fel sokan. Valóban, három év egy felnőttélet léptékével mérve nem nagy idő, de az újszülött a fejlődésnek olyan látványos útját járja be ennyi idő alatt, hogy az maga a csoda. Ennek a fejlődésnek fontos mérföldköve a közösségbe lépés, ezért jó, ha úgy tudsz tekinteni az ovikezdésre, mint a gyermek újabb fantasztikus képességének kibontakoztatására.

Jó lesz neki!

Ne aggódj! Porontyodat nem a sötét rengetegbe ragadja el valami külső hatalom, egyszerűen csak járni fogja a maga útját. Ne azon töprengj, hogy milyen lesz otthagyni reggelente az óvodában, hanem annak örülj, hogy társakra talál, barátokat szerez, ezernyi új dolgot megtanul. Ha te bizakodva tekintesz előre, benne sem szorongás ébred, hanem kíváncsiság. Gondosan mérlegelj az óvoda kiválasztásánál, aztán bízz meg abban a pedagógusban, aki mellett döntöttél! Hidd el, a kicsi jó helyen lesz, beletanul a közösségi létbe és boldogan meséli majd az ovis élményeit.

Készüljetek együtt!

Ha a lelkedet, az érzéseidet rendbe raktad, kezdődhet a közös munka! Bemelegítésként járjatok minél többet társaságba, idegen gyerekek közé is. A játszótéren ne játszatok minden másodpercben együtt, hagyd, hogy a gyerkőc kapcsolatba kerüljön a többiekkel. Nagy sikernek tekintsd, ha ezt ő maga kezdeményezi! Otthon beszélgessetek az oviról, mesélj neki a te régi (jó) emlékeidről, kérdezd meg, milyen jelet szeretne!

Ha ügyesen csinálod, egy nyár alatt elő tudod készíteni a leválást. Gyermekednek várva-várt dolog lesz az óvoda, te pedig büszkén figyeled majd, ahogy beilleszkedik a csoportba, összebarátkozik más gyerekekkel és játszva megtanulja a kisgyermekkorban elsajátítható társas készségeket.

 

 Oszd meg!

Webáruház készítés