Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.04.01 12:01

Néhány tipp, hogy gördülékenyen menjen a beszoktatás

Néhány tipp, hogy gördülékenyen menjen a beszoktatás

 

 

   Az első jelentős váltás minden baba életében, amikor az igazi leválási folyamat megkezdődik, az pedig az, mikor óvodába kerül a kicsi. Vannak olyan babák, akik nagyon könnyedén veszik az akadályt, de olyanok is, akik nehézségekkel fognak küzdeni a beszoktatás során.
Szülőként valamennyien a legjobbat szeretnénk nyújtani gyermekünknek, mégis időnként előfordul, hogy a túlzott óvás-féltés, vagy épp ellenkezőleg, a túlzott bizalom, felszínesség miatt becsúszik egy-egy baki, de ez az óvodai beszoktatás során fokozottan kicsúcsosodhat. Ennek következtében ezekből a bakikból aztán - ha nem vagyunk elég körültekintőek -, rossz beidegződések, a szülő számára állandóan megismétlődő, kínos pillanatok alakulhatnak ki, a gyerek számára pedig kellemetlen emlékként maradnak meg.

Ahhoz, hogy a te babádnak könnyebben menjen a beszokás, de akár te is könnyebben vedd az elválást, szeretnénk neked adni pár tippet, hogy mindenki jól járjon, még az óvó nénik se fogják a fejüket.

1. Ne csak veled töltse az idejét!


Jóval az óvodakezdés előtt bátran bízd a gyerekedet rövidebb-hosszabb időre családtagokra, barátokra, rokonokra. Gyakran előfordul, hogy a kisgyereket óvodába érkezéséig a szülők nem sokat bízzák idegenek felügyeletére, ezért a gyerek számára eleve szokatlanabb a helyzet jön létre azzal, hogy a szülő közelsége nélkül ott kell maradnia az óvónőkkel.

2. Bízz az óvónőkben!


Válassz a gyereknek olyan óvodát, ahol maximálisan megbízol az óvónőkben, akikkel meg tudod beszélni a mindenkori aggályaidat. Probléma, ha a szülő nem bízik kellően az óvónőkben, dajkákban. Sokszor azt feltételezik a szülők, hogy a gyerek szükségleteit az óvónők nem ismerik fel, és nem tudják megfelelően megoldani, pedig ők ezt tanulták az iskolai tanulmányaik során, tehát elvárhatóan szakemberekről beszélünk.

3. Korának megfelelő elvárásokat támassz a gyerekeddel szemben!


Ha a gyerekedet túlzott óvod, félted, s ezért nem szoktatod önállóságra, akkor ez jelentősen meg fogja a gyereked óvodás életét nehezíteni. Amit el lehet várni egy óvodás korú gyermektől, azt el is kell, még otthon is, mert ez fogja később a javát szolgálni.

4. Ne drámázz!


Ha kimutatod a gyerek előtt, hogy mennyire szenvedsz az elválástól, ettől a gyerek azt érzi, hogy nem vagy biztos a dolgodban, és azt váltja ki belőle, hogy „nem akarok itt maradni”. Inkább pozitív megerősítésekkel, üzenetekkel búcsúzz el tőle, hogy érezze, nem kell aggódnia miattad.

5. Ne húzd a búcsúzást!


Érdemes gyorsan, magabiztosan és mosolyogva elbúcsúznod a csemetédtől. A hosszas búcsúzkodás reggel a csoportszoba ajtajában csak megnöveli a gyereked szenvedését.

6. Ne csapd be!


Mindig az igazat kell mondanod az óvodával kapcsolatban. Mondd meg bátran, hogy ő most az óvónőkre lesz hagyva, és azt is, hogy mikor találkoztok újra – a gyerekek mindent meg tudnak érteni, csak azt nem, ha hazudnak nekik a szülők.

7. Alkalmazkodj az óvoda házirendjéhez!


Gyakori hiba a beszoktatás során, hogy a szülők nem tartják be a házirendet vagy az előre megbeszélt beszoktatási rendet. Ugyanis nagyon megnehezíti az óvodásod hétköznapjait, ha nem tartjátok be a szabályokat.

8. Hagyd, hogy sírjon!


Ugyanis a benne felgyülemlett feszültséget a sírással tudja feloldani. Ezért ne mondogasd neki, hogy „Te már nagy vagy, a nagyok pedig nem sírnak”. A beszoktatást kísérik könnyek, de hamarosan jobb lesz mindkettőtöknek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne igyekezz megvigasztalni, de a sírás természetes velejárója lehet ennek a folyamatnak.

 Oszd meg!

Webáruház készítés