Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.04.03 12:14

Nem beteg ez a gyerek? – Csak introvertált! Hogyan ismerd fel?

Nem beteg ez a gyerek? – Csak introvertált! Hogyan ismerd fel?

   Mielőtt megszületik első gyermeketek, talán ti is arra számítotok, amire minden szülő, hogy biztosan eleven lesz. Hiszen azok a gyerekek, akik általában a szemünk előtt vannak, ilyenek.

Így sok szülő kétségbeeshet, amikor azt látja, hogy az ő babája vagy kisgyermeke inkább csendben eljátszik magában, háttérbe húzódik, csendesen megfigyel – ezért összességében kevesebb is a tipikus hiszti náluk. Bár kétségtelen, hogy ez az a tulajdonság, amit sokan irigyelnek még akkor is, ha ez a játéktevékenység általában nem tart sokáig.

 

Azt azonban már általában nem irigylik az emberek, hogy ezek a gyerekek hajlamosabbak a szorongásra, a csendben szenvedésre és akkor is könnyen elhanyagolva érezhetik magukat, ha egyébként ők a szemünk fénye és egész nap körbeugrálják őket.

 

Ha úgy látod, hogy a gyermeked inkább csendes, kissé zárkózott, „magának való”, azaz inkább egyedül szeret játszani, nem keresi más gyermekek társaságát, sőt, a társaságban, közösségben nehezen oldódik fel, ott is inkább egyedül játszana legszívesebben, akkor nagy valószínűséggel introvertált. Ha a kedvenc tevékenysége a mesekönyvek lapozgatása, a csendes, magányos játék, például a kirakózás, valamint, ha legszívesebben szinte egész nap meséket nézne, esetleg a tableten játszana, akkor még inkább valószínű, hogy introvertált gyermeket kaptál a sorstól.

 

Nem kell azonban megijedned, sőt! Az már nagyon szuper, hogy idáig eljutottál és olvasod most ezt a cikket! Ezzel már nagyságrendekkel előrébb vagytok, mint sok más szülő, aki még kétségbeesetten próbál valamit kezdeni a helyzettel. Te azzal, hogy már valószínűsítheted, hogy a gyermeked introvertált, nagyon sokat tudsz tenni érte és persze magadért is, azért, hogy megnyugodj, minden rendben!

 

Az introvertált gyermek ugyanis nem beteg, sőt! Semmivel sem jobb vagy rosszabb, mint egy átlagos kisgyerek, akit egyébként a pszichológia extrovertáltaknak hív, csak másképpen van huzalozva. Más lesz az érdeklődési köre, másképpen fog barátkozni vagy más szakmát fog választani. Az introvertált felnőtt, ha helyén van kezelve, sokszor sikeresebb is lehet, hiszen nekik óriási akaraterejük van, szorgalmasak, kiemelkedő az empátiás készségük, szeretnek gondoskodni, segíteni. Így nem véletlen, hogy rengeteg író, pszichológus, informatikus, grafikus és más kreatív szakember található meg az introvertáltak között. Érdekes módon a pedagógusok és az egészségügyi szakemberek között is sok az introvertált – ők hajlamosak is a kiégésre, depresszióra, szóval, ha ilyen pályát választ a gyermeked, akkor nagyon érdemes erre odafigyelned.

 

Az introverzió tehát teljesen rendben van. Nem baj, nem betegség, hanem egy olyan tulajdonság, amellyel együtt kell élni, nem fogja kinőni, nem fog megváltozni, így érdemes erre berendezkednetek. Ha megtanultok ennek tudomásulvételével állni a gyermekhez, sok idegeskedést megspórolhattok magatoknak. Fontos, hogy semmiképpen se kezdjétek el büntetni a gyermeket emiatt, ne próbáljátok meg kinevelni belőle vagy leszoktatni róla – hiszen ez egyrészt lehetetlen is, másrészt ezzel a későbbiekben rengeteg traumát, sérülést okozhattok az érzékenységre egyébként is hajlamosabb utódotoknak!

 

A következő részben tippeket, ötleteket mutatunk be azzal kapcsolatban, hogyan tudsz segíteni az introvertált gyermekednek. Tartsatok velünk!

 Oszd meg!

Webáruház készítés