Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.05.17 13:35

Nem, nincsen cumija és soha nem is volt! Micsoda?

Nem, nincsen cumija és soha nem is volt! Micsoda?

 

 

 

   A cumi olyasmi, ami a mai világban természetesnek tűnik.
Szinte nincsen olyan baba a közelebbi és távolabbi környezetünkben, akinél ne látnánk a cumit a szájában, nem lenne néhány percenként a beszélgetést megszakító elsőrendű probléma a cumikeresés – na és persze az ehhez társuló fog-problémák vagy a cumizavar. Sokszor még a beállított fényképek sem készülhetnek el anélkül, hogy nem lenne cumi a gyermek szájában, akár nagyobb óvodás korban is.

Akadnak azonban néhányan köztünk olyan anyukák, akik nem használnak cumit a gyermeküknél. Ebben az esetben gyakran előfordulhat, hogy a jó szándékú anyatárs a cumi hollétéről érdeklődhet. Ha pedig elhangzik, hogy az anya szándékosan nem ad cumit a gyereknek, akkor rosszallás is következhet.

Lássuk, mikor lehet szükség valóban a cumira és mikor bizonyulhat feleslegesnek a cumi használata?

Ha igény szerint szeretnél szoptatni, minimalizálnod kell a cumihasználatot.
A cumit nem használó családok valószínűleg igény szerint szoptatnak, így számukra a cumi anyamell-pótló funkciójára nincsen szükség.
Ideális esetben ugyanis az anyamell és a szoptatás látja el, vagy látta el az állatvilágtól kezdve a cumi többszörösen megnyugtató funkcióját. Nyilván ezt nem kell olyan szigorúan értelmezni, hogy körülbelül mindig meg kellene szoptatni a gyermeket akkor, amikor a legtöbb anyuka egyszerűen csak a cumit dugná a szájába.

Bizonyos szélsőséges helyzetekben azonban elfogadott lehet a cumihasználat.
Léteznek azonban olyan extrém helyzetek, amikor nagyon kevés szoptató anya tud ellenállni annak, hogy cumi kerüljön a gyerekhez. Valljuk be, adódhatnak olyan szituációk, amikor igazából sokkal kisebb gondot jelentenek a cumival kapcsolatos problémák, mint amit az okozhat, ha semmilyen megnyugtatást nem kaphat éppen a gyermek.

Ilyen sajnálatos helyzet állhat elő például:

 

  • kórházban egy műtét előtt, amikor az altatás miatt nem ehet és nem ihat a gyerek
  • bármilyen más orvosi vizsgálat vagy laboratóriumi vizsgálat előtt, ahol szintén hasonló a kérés
  • egy hosszabb autóút végén, amikor már nem szeretnétek vagy nincs lehetőségetek megállni a szoptatáshoz és valószínűleg nem is éhes már a baba, csak ölelésre vágyna, amit nem igazán tudsz neki megadni
  • ha olyan nyilvános helyen vagytok, ahol nincsen lehetőséged diszkréten szoptatni, esetleg a higiénia nem megfelelő ehhez (például tömegközlekedésen hosszabb út esetén, hosszabb várakozás alatt valamilyen ügyintézés miatt).

A cumi tehát nem az ördögtől való, hiszen valóban vannak olyan helyzetek, amikor szinte életmentő, de legalábbis extrém nyugalom-megőrző funkcióval bír a cumi használata. Szélsőséges esetekben tehát: amikor nincsen lehetőséged sem felvenni, sem megszoptatni a babát, de egyébként leginkább csak megnyugtatásra van szüksége – akkor a cumi jó szolgálatot tehet, hiszen még mindig a legkisebb rossznak számít.

Ha viszont nyugodtak vagytok és van rá időben és térben is lehetőséged, akkor nem célszerű azonnal a cumihoz nyúlnod. Ellenőrizd, hogy az alapvető szükségletei rendben vannak-e a babának, majd pedig próbáld megszoptatni! Ettől valószínűleg meg is fog nyugodni.

Ne aggódj, olyan hamar véget ér ez a legszebb, szopizós időszak, hogy még az is lehet, hogy hamarosan hiányozni fog!

 Oszd meg!

Webáruház készítés