Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.04.16 09:24

Nyűgös, feszült a babád, gyermeked? Így vezessétek le a stresszt!

Nyűgös, feszült a babád, gyermeked? Így vezessétek le a stresszt!

 

 

 

   Már a legkisebb korban is tapasztalhatod, hogy sok feszültség gyülemlik fel a gyermekedben. Nem kell ezért magadat vádolnod. Hiszen minden életkorban adódhatnak nehézségek, legyen ez akár az evés vagy járás megtanulása. Legkésőbb a bölcsőde vagy az óvoda elkezdésével pedig meg kell küzdenie a társas élettel járó kihívásokkal is.

Mutatunk most néhány pofonegyszerű praktikát annak érdekében, hogy kicsit könnyebben meg tudjatok küzdeni a stresszel!

- Nagy ölelés!


A legegyszerűbb praktika, amivel biztosan segítesz a gyereknek és a kötődést is erősíted. Különösen akkor fontos, ha éppen sír, hisztizik, tombol valamiért. Ilyenkor az első és a legfontosabb szempont, hogy megnyugtasd és éreztesd vele, hogy szereted és mellette vagy minden helyzetben, akkor is, ha éppen rosszat csinált. Öleld át vagy vedd fel és ringasd, ameddig csak bírod, de használhatod nyugodtan a hurcikendőt is! Pici babáknál a mellre tétel sem az ördögtől való ilyenkor!

- Fújjatok buborékot!


Nem véletlenül szeretnek a gyerekek buborékot fújni. Ez tulajdonképpen egy légzőgyakorlat, amely segít a gyermeknek abban, hogy „kilélegezze magából” a stresszt. Flow élménye is lehet, azaz elterelheti vele a figyelmét a problémáról, belefeledkezhet, kikapcsolódhat. Akkor is segít, ha még csak nézi, ahogyan te fújod neki.

- Rajzolja ki magából!


Egy csendesebb gyereknek sokat segíthet a rajzolás, de csak akkor, ha egyébként is szeret rajzolni. Most nem a tökéletes rajz a lényeg, hanem a feszültségoldás, nyugodtan lehet firkálni is ilyenkor. Nagyobb gyerekeknél már meg is kérdezheted, hogy mit rajzolt, hiszen így sokkal könnyebben elmondja, mi bántja, mi történt vele, hogyan élte meg, te pedig könnyebben tudsz rá reagálni, segíteni neki.

- Dögönyözés, gyimakolás, csiklandozás, birkózás, huncutkodás, azaz az önfeledt szabad játék.


A szülővel, felnőttel együtt történő feszültséglevezetés legjobb eszköze, amely egyébként az egészséges kötődést is erősíti. Vigyázni kell, hogy ne durvuljon el a dolog, maradjatok a játék szintjén – ha fájdalmat kezd okozni, mindenképpen állítsd le! Már a legkisebbeknél is működni szokott.

- Mozgás a szabadban, de szabadon!


Azaz korlátok, feladatok és társaság nélkül – szerencsés esetben a saját, külön bejáratú udvarotokon, egyébként egy viszonylag nyugis, kisebb forgalmú területen. A társaság természetesen nem tilos, nyugodtan elhívhatjátok a társakat, barátokat is, de szigorúan csak akkor, ha előtte meggyőződtél róla, hogy a gyermeked ezt igényli éppen. A lényeg, hogy szaladhasson, tombolhasson, ordíthasson ott, ahol ez minél kevésbé zavar másokat.

- Pancsi-pancsi babának!


A meleg fürdő ellazít, megnyugtat, nem véletlenül szeretnek sokszor a felnőttek is alámerülni a habokban. Engedd, hogy a kicsinyed is tovább játsszon a kádban, illetve, ha igényli, akkor te is nyugodtan játszhatsz vele – könnyebben el fog éjjel aludni, ami egy megváltás lehet mindannyiótoknak egy stresszes nap után!

A feszültség a babáknak és a gyermekeknek is a sajátja, nemcsak a mogorva főnök vagy a dugóban elénk vágódó autó okozhatja. Nem szabad eltussolni, hanem engedni kell, hogy megnyugodjon vagy éppen kitombolja magát attól függően, hogy mire van igénye. Ha sikerül levezetnie a stresszt, azzal hosszabb és rövidebb távon nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb gyereket nyerünk.

 Oszd meg!

Webáruház készítés