Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.07.18 13:20

Segítség, koszos a gyerek!

Segítség, koszos a gyerek!

 

 

 

   Mindegy, hogy anyukák vagy apukák vagyunk, szinte biztos, hogy kivétel nélkül valamennyien rácsodálkoztunk már szülői karrierünk során legalább egyszer arra, hogy hogyan tudta gyerekünk olyan átkozottul összepiszkolni magát. Itt most nem arról beszélek, amikor foltos lesz a ruhája, vagy poros a cipője. Nem a kezdő, hanem a haladó szintről beszélek.

Hanem arról a szintről, tudod, amikor másodpercekig eltart, mire a játszótéren egyáltalán ráismerünk saját szülöttünkre. Arról a szintről, amikor a rendelkezésére álló festék, színes ceruza vagy zsírkréta, a homok, a liszt, a sár, vagy bármilyen erre alkalmas alapanyag, nem a rendeltetési helyén, hanem a gyerek arcán, kezén, homlokán, vagy akár az egész testén végzi.

Gyengébb idegzettel bíró szülőtársaink ilyenkor az ideillő imák mormolása mellett, egy kisebb patika teljes higiéniai, és tisztasági árukészletét felhasználva igyekeznek a kórházi sterilség állapotába hozni, koszban fürdő csemetéjüket. A féltés, az óvás természetesen érthető. Amellett, hogy egy tetőtől talpig piszkos gyerek, egyes szülök szemében, a legtöbb esetben esztétikailag nemkívánatos esemény, még a környezetére is veszélyes. Ugyanis, és ezt tapasztalatból mondom, egy koszos gyerek hozzáadva egy tiszta környezethez, a legritkább esetben végződik a gyerek megtisztulásával. Legtöbbször a környezet válik a gyerekhez hasonlóan koszossá. Tudod, amikor a sár a cipőről, a homok a zsebből, a bogár az udvarról, vagy bármi bárhonnan, amivel koszolni lehet, a gyerek közvetlen környezetére is átterjed.

Ám, mint az élet minden területén, a túlzott féltés, a túlzott tiltás, a túlzott leszabályozás itt sem feltétlenül a jó megoldás.

Sok éve készült egy tanulmány arról, hogy más és más környezetben nevelkedett gyerekek, később, felnőttkoruk során, milyen egészségi állapotban lesznek. Az eredmény, amellett, hogy meglepő volt, igazából logikus is.

Azoknak a felnőtteknek ugyanis, akik gyermekkorukban sokkal többet játszottak a szabadban, sokkal kevésbé steril közegben, akik mezítláb futkároztak a játszótéren, vagy az udvaron, akiknek a kezét és száját, szüleik nem mosták meg húszpercenként, röviden, akiknek sokkal koszosabb gyermekkoruk volt, felnőttként látványosan erősebb immunrendszerük volt, mint azon társaiknak, akiknek a szülei árgus szemmel figyeltek a legapróbb szennyeződés elkerülésére is.

Habár nem közvetlenül kapcsolódik a témához, de ugyan ez igaz olyan felnőttekre is, akik gyermekkorukban nem kaptak az első tüsszentés után mindjárt egy antibiotikumkúrát. A gyermekkorban a legapróbb tünetekre is azonnal gyógyszeres kezelésben részesített felnőttek immunrendszere sokkal kevésbé ellenállóbb, mint azoké a felnőtteké, akiket gyermekkorukban „hagytak picit betegnek lenni”.

Úgy az enyhébb betegségek, mint a gyermekkorban rendszeresen alkalmazott „piszokpakolás”, sokkal ellenállóbb, sokkal erősebb felnőttkort ígérnek tehát. Ez nyugodtan jusson eszedbe, amikor maszatos gyerekedet látva azon gondolkozol, hogy hosszú, vagy rövid mosásra állítsd a mosógépet.

Oszd meg!

Webáruház készítés