Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2020.04.09 06:06

Semmi nem lesz ebből a gyerekből?

Semmi nem lesz ebből a gyerekből?

 

 

Avagy: Fel a kezekkel: diplomát vagy életet!

 

Amerikából jöttem, hosszú utat tettem, mesterségem címere: Boldog?
Mi leszel, ha nagy leszel? Mi lesz a foglalkozásod? Te is biztos tanár leszel, vagy ügyvéd, orvos, üzletember, mint apukád és anyukád, ugye? De akkor miért ugranak ki az egyetemisták az ablakon?

 

Talán nem is tudjuk, hogy hány család ment már tönkre a túlzott elvárások miatt. Hány gyereket taszított már mentális betegségbe, teljes reménytelenségbe és sajnos, akár öngyilkosságba is a szülei túlzott elvárása a tanulás terén. A szülei életének folytatása vagy inkább a ki nem mondott, meg nem élt vágyainak teljesítője sohasem lehet a gyerek, azt mindig magunkban, magunkkal kell elrendezni – ha nem megy, akkor ne szégyelljük kérni a pszichológus segítségét sem.

 

Éppen elég az, hogy már a várandós kiskönyvbe, később pedig az összes naplóban az első helyen fel kell tüntetni a szülő foglalkozását. Sajnos, ez pedig akarva-akaratlanul, sokszor inkább csak az egyszerűsítés elvét is alkalmazva, beskatulyázza a gyereket, meghatározza a jövőjét. Éppen elég baj ez, akár ügyvédek vagy orvosok, akár takarítónők is vagyunk. Ne tetézzük ezt még mi is otthon!

 

A mai világban már ismét újra kell egyébként gondolni, hogy mi az a tudás, szakma vagy foglalkozás, amivel tényleg értéket adunk a gyermeknek. Igen, a diploma valahol mindig érték marad, bár az kérdés, hogy mekkora, ezért semmiképpen sem buzdítanánk a diploma ellen. HA jó képességű a gyerek és tényleg van egy olyan hivatás, amire Ő VÁGYIK, akkor érdemes mindent megtennünk vele együtt azért, hogy a vágya beteljesüljön. Csak azért azonban, hogy legyen egy diplomája, akármilyen is az, akkor is, ha az valójában csak egy papír és igazából nem jogosítja fel semmire, nem biztos, hogy érdemes hajtani. Sőt!

 

Ha úgy érzed, hogy a gyerek nagyon nehezen tanul, tényleg mindent megtesz, de nem megy neki a tanulás, akkor igenis csak rosszat teszel neki azzal, ha túlhajszolod, erőlteted, és negatív érzelmeket generálsz a tanulás mellé. Ma már más világ van. Egy jó fodrász, kozmetikus, műkörmös vagy építőmunkás többször annyit keres, mint egy sokdiplomás tanár vagy egészségügyi dolgozó, nem beszélve arról, hogy öt-hat-hét évvel hamarabb állhattak munkába és nem kellett gyilkos vizsgaidőszakokat átélniük, és ráadásul még sokkal inkább a maguk urai.

 

Gondolkozz, kérlek, józan ésszel, és nézd a gyerek érdekét! Ha kiugrik az ablakon az egyetem alatt, akkor megérte? Ne erőltesd a diplomát, ne járasd már bölcsiben angolra! Emlékezzünk Vekerdy tanár úrra!

 Oszd meg!

Webáruház készítés