Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.05.04 10:37

Sokat bukik a baba? Ezek az okok lehetnek a háttérben

 

Sokat bukik a baba? Ezek az okok lehetnek a háttérben

 

 

   Pici babás szülők számára hatalmas ijedtséget tud okozni, amikor azt látják, hogy a gyermekük úgymond bukik. A szó ugyan kissé félreérthető, és talán egy első gyerekes szülő nem is tud vele hirtelen mit kezdeni. Nos, természetesen nem arról van szó, hogy máris évet kell ismételnie az iskolában. A bukás szót csecsemőknél leginkább arra szoktuk használni, amikor az anyatejes, esetleg tápszeres táplálás után gyakorlatilag egy óriásit büfizik a gyermek. Ha nagyon szigorúak akarnánk lenni, akkor hányásnak neveznénk, de igazából, mivel ebben az esetben még leginkább folyékony táplálékról van szó, nem szükséges ennyire drasztikusan fogalmazni.

  Fontos tehát, hogy ne ijedjünk meg a bukástól, hiszen alapvetően ez egy teljesen normális, természetes dolog, ami időnként szinte minden babával megesik. Ahogyan mi is néha levegőt nyelünk, félrenyelünk, öklendezünk, ugyanez történik egy babával is, csak mivel neki még sokkal fejletlenebbek a reflexei, így ez lesz az eredménye. A pici babáknál ráadásul még a gyomor záróizma sem működik megfelelően, így az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak túl sokat szopizott, amitől így tud megszabadulni. De akár az is lehet, hogy szopizás közben köhögött, vagy túl sok levegőt nyelt, ezt pedig ilyen módon reagálja le a kis tüdeje.

  Érdemes lehet még odafigyelni arra, hogy szoptatás közben ne mozgassuk a gyereket. A pelenkázást, tisztálkodást a szoptatás előtt, szükség esetén pedig utána végezd el! Ha picit is úgy látod, hogy levegőt nyelt, szoptatás közben is bátran büfiztesd meg a babádat, főleg még nagyon pici korban! Maratoni szopizásoknál ne sajnáld akár többször is megbüfiztetni! Hiszen ekkor már olyan nagy levegőbuborék kerülhet a kis testébe, hogy ha hajlamos rá, evés után nagy valószínűséggel bukni fog. Ami pedig általánosságban is igaz, de a szoptatás előtt különösképpen érdemes rá odafigyelned: ne hagyd sírni a babát! Amikor csak teheted, vedd fel és nyugtasd meg! Hiszen a sírni hagyásnak – számtalan más negatív következménye mellett – az is a folyománya, hogy sok levegőt nyel a baba, régen úgy mondták: kitágul a tüdeje, ezért könnyebben félrenyelheti a táplálékot, amiből könnyen bukás következhet.

A bukással tehát a legtöbb esetben nincsen gond, és általában kinövi a baba. Hat hónapos kor körül, de általában a szilárd táplálékra való átállással a bukás végleg meg szokott szűnni. Ha azonban úgy látod, hogy a kicsinyednek – a sok bukás mellett – nem gyarapodik rendesen a testsúlya, sápadtabbá válik az arcbőre, gondterhelt az arca, illetve túl sokat sír vagy nyűglődik, akkor lehet, hogy nagyobb gond állhat a háttérben. Extrém esetben ugyanis előfordulhat, hogy a bukás oka a tápcsatorna veleszületett rendellenessége. Ez nagyon ritka, de érdemes kivizsgáltatni, hogy megnyugodjatok!

   Ha viszont azt látod, hogy a sok bukás ellenére a babád vidám és kiegyensúlyozott, szépen gyarapodik a súlya és pirospozsgás az arcszíne, nem kell aggódnod! Nagyon hamar eltelik ez a rövid időszak, ami gyakori bukással jár! Örülj a gyönyörű babádnak és élvezd a csodát, hogy itt van veled! Meglátod, pikk-pakk elrepül az idő, és az ilyen apró kellemetlenségeket mindannyian el fogjátok felejteni!

 

Webáruház készítés