Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.02.08 11:19

Szeretnél végre megszabadulni a pelenkáktól?

Szeretnél végre megszabadulni a pelenkáktól?

 

 

   Jó, ha tudod, hogy a gyerekek túlnyomó többsége két és fél éves korában, de van, aki csak épphogy az óvodába indulás előtt, azaz három éves korában dönt úgy, hogy hajlandó lemondani a popsija párnázottságáról, azaz a biztonságot nyújtó pelenkáról. Természetesen vannak kivételek, akik már a társaiknál hamarabb hajlandóak bilire szokni. A kislányok általában tudatosabbak ebben a kérdésben.

 

 

A kisgyerekek körülbelül másfél éves korban ismerik fel, hogy pisilnek vagy kakilnak éppen. Viszont ezt követően még dolgozniuk kell azon, hogy vissza tudják tartani, amíg bilire tudnak ülni.

 

Honnan tudod, hogy már szobatisztaság-érett a gyereked?

 

- Tudatosan használja a „pisilni” és „kakilni” szavakat.
- A széklete rendszeres.
- A délutáni szundizás alatt száraz marad a pelus.
- Ha épp a dolgát végzi, akkor elbújik valamelyik sarokban.
- Azonnal szól, ha tele a pelus.

 

A bilire szoktatáshoz nagyon sok türelem kell. Semmiképpen ne érezze a gyerek kényszernek. Nem szabad semmiképpen megszégyeníteni olyan mondatokkal például, hogy „ilyen nagylány már nem hord pelenkát”.
Helyette mutassunk példát, mutassuk meg neki, hogy a tesója, anyukája, apukája is a WC-t használja. Játékosan vezessük rá, például húzzuk le együtt a WC-t, vagy ültessük a kedvenc macit vagy babát a bilire.

 

Mire figyelj, ha elkezdődött a bilire szoktató projekt?

 

- A bilire szoktatást mindenképpen olyan időszakban kezd el, amikor nyugalom van a gyereked életében. Tehát, ha épp költöztök vagy csupán nyaralni mentek, nem biztos, hogy a legalkalmasabb időszak a bilizés megkezdésére. A gyereknek stresszmentes körülmények kellenek.
- A bilit mindig ugyanazon a helyen tároljátok, legyen mindig kéznél.
- Kommunikálj vele a pisilésről: Nem kell pisilni? Gyere, keressük meg a bilit és pisiljünk.
- Légy türelmes a gyerekhez, ne kényszerítsd, ha nem akar vagy fél a bilitől. Utóbbi esetben jó alternatíva lehet a WC használata szűkítővel.
- Ha esetlen sikertelen az akció, akkor se marasztald el.
- Siker esetén viszont dicsérd meg. A dicséret mindig motiváló.
- Öltöztesd a gyereket könnyen levehető ruhába.
- Amikor napi szintűvé válik a bilihasználat, akkor már biztonsági okokból se tegyél rá pelenkát, inkább használj a kiságyban vízhatlan lepedőt. Az utazásokhoz pedig hordozható bilit célszerű beszereznetek.

 

Nincs ötleted, hogy mivel motiváld a gyerekedet?

 

- Hagyd, hogy a gyerek válassza ki a számára tetsző bilit! Ha inkább a WC-re szoktatást választjátok, akkor pedig tedd számára lehetővé, hogy számára kedves matricákkal kidekorálja a WC ülőkéjét. Így sokkal örömtelibb lesz ezeknek az alkalmatosságoknak a használata.
- A bilizéskor ültesd mellé a plüssállatait! Mivel ezeket a játékokat a barátainak tekinti, így ösztönözve lesz, hogy megmutassa a „barátainak”, hogy ő milyen ügyesen használja a bilit.
- Készíts oda játékokat vagy könyveket, amivel elszórakoztathatja magát az üldögélés idején. Manapság már bilizés témájú könyvecskéket is lehet vásárolni.
- Tedd rutinszerűvé a bilizés idejét. Például tegyél időnként sípoló gyerekórát a karjára, ami jelzi, hogy most célszerű lenne bilizni. Esetleg szoktasd rá, hogy evés vagy lefekvés előtt mindig meg kell látogatni a WC-t.
- Tedd játékossá a pisilést. Például ételfestékkel megszínezheted a WC vizét, s ha belepisil, akkor elváltozik a folyadék színe. Tiszta varázslat!
- Motiváld neki tetsző fehérneműkkel.

 Oszd meg!

Webáruház készítés