Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.02.04 11:22

Te hogy állsz a barátokkal? Ezért nem kell elkeseredned:

Te hogy állsz a barátokkal? Ezért nem kell elkeseredned:

 

 

 

   Első gyermekesként sokkoló lehet szembesülni azzal a ténnyel, hogy idővel a korábban olyan lelkesnek tűnő rokonság és baráti kör elkezd elhanyagolni. Azok a sűrű látogatások, amelyekkel a baba születése utáni viszonylag rövid időszakban úgy voltál, hogy csak múljanak már el végre és hagyjanak már benneteket békén, szinte egy szempillantás alatt eltűnnek. Rád szakad a magány.

Az anyává válás több értelemben teremthet új élethelyzeteket, ebből pedig sajnos nem mindannyian tudunk a legjobban kijönni. A jellemzően pár hónap, de akár néhány hét után is az anyára szakadó magány érzése kínzó, fojtogató lehet. Jó hír azonban, hogy ha ez időben tudatosul a várandós kismamában, akkor lelki trenírozással fel lehet rá készülni, könnyebben el lehet fogadni ezt a szituációt, élethelyzet-változást. Mi több, ma már nagyon sok olyan kisgyermekes anyuka létezik, akinek sikerült a maga és a családja javára fordítani ezt az új életlehetőséget, például új hobbiba kezdett, esetleg vállalkozást alapított.

Talán az elszigetelődésben és a magányban azt a legnehezebb elfogadni, hogy nem bírhatunk el egyszerre mindennel, nem tudunk minden, ránk háruló feladatot tökéletesen ellátni. Dr. Vekerdy Tamás pszichológus-író oly sokat idézett gondolatai szerint a mai valóság az, hogy az örökké dolgozó férj, nagyszülők, rokonok és barátok mellett az anya szinte teljesen egyedül marad, elszigetelődik vagy izolálódik, a gyermeknevelés összes fizikai és lelki terhe rá hárul.

Fontos tehát előre felkészülni arra, hogy egy idő után nemcsak az apaszabi telik le, de az összes közeli rokonod összes kivehető szabadsága el fog fogyni. A barátok beugranak ugyan néha, de ha nincsen még gyermekük, nem fogják tudni, hogyan segítsenek, neked pedig nem lesz időd, türelmed, kedved elmagyarázni ezt. Ha pedig ők is kisgyermekesek, akkor nehézkes lesz időpontot egyeztetni a találkozásra úgy, hogy addigra egyikőtök egyik kicsinye sem legyen beteg vagy nyűgös.

Annyit tehetsz tehát, hogy igyekszel magadat is előre trenírozni. Készíts ki sok olvasnivalót, töltsd le őket az Internetről – ez lehet akár szakmai továbbképzési anyag is, de megtanulhatsz akár kötni vagy horgolni is. Nem feltétlenül kell leragadnod a ponyvaregényeknél és a bulvármagazinoknál, de ha az esik jól, az segít kikapcsolódni, akkor természetesen őket is előveheted. Nem szégyen a közösségi oldalak használata sem: sokaknak segítenek ilyenkor a különböző – nem feltétlenül anyukás – csoportok, oldalak, fórumok. Ha pedig olyan szerencsés vagy, hogy megteheted, nyugodtan költözzetek az első pár hétben anyukádhoz: régen ez természetes volt és ma sincs benne semmi szégyellnivaló, inkább irigylésre méltó dolog. A barátokkal pedig igyekezz sokat beszélgetni akkor, amikor még van hozzá elég időd és türelmed, talán sikerül kicsit jobban összecsiszolódni. Ha viszont nem szeretnének segíteni, azt is érdemes elfogadnod és elengedned, nehogy az első, amúgy is nehéz babás időszak rovására menjen az esetleges kiábrándulás hangulata.

Az anyává válással járó magány és elszigetelődés, a terhek halmozódásával együtt tehát nehézséget jelenthet a legtöbbek számára. Ha azonban tudatosan felkészülsz és betartod a tippjeinket, nagyon sokat enyhíthetsz rajta. Ne ess tehát kétségbe: elmúlik ez is és hamar újra kinyílik majd a világ!

Oszd meg!

Webáruház készítés