Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.05.07 12:08

Ültessük-e a babát?

 

Ültessük-e a babát?

 

 

  Amikor a pocaklakódat végre a karjaidban tartod, egy újabb kaland veszi kezdetét, ami nem ér véget kilenc hónap után. Először csak evés és alvás közben csodálhatod minden ízében tökéletes kisbabádat. Majd, ahogy telnek a hetek és a hónapok, egyre több időt van ébren, és egyre többet mocorog is újabb gyönyörűséget jelentve számodra. Első nagy sikere, amikor hasra tud fordulni, és karjaival megtámasztva magát, a fejecskéjét emelgetve újabb dolgok tárulnak fel számára a világból. Ezt követi később a kúszás és a mászás megjelenése. Ekkor már helyzetváltoztatásra is képes. S nemcsak messziről tudja szemlélni a dolgokat, hanem meg is közelíteni őket. Ezek azok a mozgásformák, amik fejlesztik az egyensúlyérzékét, valamint előkészítik, megerősítik a testét és a hátizmait az összetettebb feladatokra, a későbbi ülésre és járásra.

  De miért kellene megvárnod, amíg magától felül? Hiszen úgy élvezi, amikor a papa az ölébe ülteti. Annyi mindent meg tud pillantani, amit fekvő helyzetből még nem látott. Ez tényleg nagy dilemmát okozhat a számodra. Mi baj lehet abból, ha túl korán kezded ültetni? Nos, ha akkor ül túlságosan sokat a kicsi, amikor még meg kell támasztanod körbe párnákkal, vagy neki kell döntened egy derékszöget bezáró háttámlának, mert nem tudja magát tartani, a kisbabád hátizmai még fejletlenek, gyengék. Ekkor az ülésből fakadó teljes terhelés a kis gerincére hárul, ami melegágya lehet a későbbi gerincferdülésnek vagy egyéb gerincproblémáknak. Ezeket biztosan szeretnéd megelőzni.

  Ráadásul nemcsak a túl korai, hanem a túl sok ültetésnek is van hátulütője. Ugyanis ebben az esetben nincs kellő inspiráció a picinek a mozgásra. Minden erőfeszítés nélkül jut hozzá az újdonságokhoz, így nem erősödik, nem fejlődik a természet által diktált módon. Csecsemő- és kisgyermek korban az ingerekre mozgással reagálnak, mozgás közben pedig újabb ingerekhez jutnak, ezáltal ügyesednek. Ha nem kell megküzdeniük valamiért, mert az ölükbe hull, pont nem a várt hatást érjük el.

A kisbabád egészsége érdekében célszerű pár dolgot szem előtt tartanod:

- Az egészséges csecsemőt nem kell ültetni, mozgatni, masszírozni. Azzal segítesz neki, ha ingerben gazdag környezetben, megfelelő méretű térben (először a kiságyában, majd járókában) hagyod, hogy próbálkozzon és érjen el sikereket.

- Amíg a kicsi nem ül magától stabilan, addig minden esetben legalább 120 fokos szögben legyen megdöntve a törzse, így nem terheled meg túlságosan a gerincét. Az ő korában még ez az ideális testhelyzet.

- Körülbelül 5-7 hónapos korában fog önállóan ülni a pici. Előtte túlságosan hosszú ideig ne ültesd, hiába tetszik neki!

   S végül ne feledd! Minden kisbaba más és más személyiség. Az egyik korábban, a másik később kezd el ülni, járni, beszélni. Általában ezekben a dolgokban még az édestestvérek között is nagy eltérések tapasztalhatók. Ezért hagyd, hogy a te kicsikéd a saját tempójában járja végig a mozgásfejlődés lépcsőfokait, a saját erejéből lépjen a következő szintre. Így sok közös örömteli pillanatban lesz részetek az elkövetkezendő időkben.

 Oszd meg!

Webáruház készítés