Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.06.20 13:27

8 dolog, amit biztos nem tudtál a szobatisztaságról

 

 

8 dolog, amit biztos nem tudtál a szobatisztaságról

 

 

   A szobatisztaság fontos fejlődési állomás a gyermeked életében. Ezért is nem mindegy, hogyan alakul ki. Ha megfogadod az ötleteinket, nálatok is gördülékenyebben fog menni.

1. Van óvoda szobatisztaság nélkül!

Sokan az óvodakezdés sürgető közelsége miatt próbálják ráerőltetni a gyermekükre a pelenka elhagyását. Emiatt azonban felesleges kínoznotok egymást. Hiszen egy jó óvodában az óvónők jól felkészültek, a csoportban pedig a gyermek is könnyebben elkezdi majd utánozni a többieket.

2. Az erőszak nem megoldás!

A szobatisztaságra is igaz az, ami oly sok más fejlődési ugrásra: nem szabad erőltetni. Akármit is csinálsz, a gyermek úgyis a saját idejében fog megérni rá. Az erőszakkal csak egy szorongó gyermeket nevelsz, akinek sajnos hosszú távon is gondot fog okozni a széklet- és vizeletürítés. Inkább dicsérd meg, ha sikerül a produktum, és kezeld őt bizalommal, megértéssel, ha esetleg még idő kell neki.

3. A nagydolog a kisebb dolog!

Sokan az önálló vizeletürítést tartják sürgősebbnek, pedig a széklet általában hamarabb kerül a wc-be. Éppen azért, mert azt könnyebb visszatartani. Fontos, hogy a székletürítést gyakoroltatni kell, nem megy magától! Beszélgessetek róla, magyarázd el a gyermekednek, hogyan történik! Nem baj, ha bemegy utánad a mosdóba: ilyenkor nyugodtan tarts neki előadást a mosdó-higiénia folyamatáról is!

4. Beteget hagyj békén!

Ha a gyermek beteg, nyűgös, gondja van, halaszd későbbre a szobatisztaság kialakítását! Ha nektek is sok a munkátok, építkezés, felújítás, költözés, vagy rokonlátogatás van kilátásban, szintén jobb máskorra halasztani. Az ideális kezdési időpont egy nyugodtabb hosszú hétvége, vagy szabadság, amikor otthon vagytok.

5. Lehet egyből a wc-re is szokni!

Sok gyerek fél a wc-től, mert eltűnik benne a produktum. Sokan viszont a bilit kedvelik kevésbé, és szívesebben utánozzák inkább a szüleiket, főleg, ha nincsen még testvérük. Egy wc-fellépő vagy wc-szűkítő segítségével nyugodtan kezdheti a gyermeked egyből a wc-használattal a szobatisztaság felé vezető folyamatot.

6. A bugyipelus nem ördögtől való!

Bár az ára sokszor tényleg nem a földön jár, viszont elkerülhetitek vele a bevizelés okozta felfázást, illetve utazáskor is praktikus lehet. A bugyipelenka megkönnyíti a gyermekednek az önálló wc-használatot, hiszen maga is könnyedén lehúzhatja, majd visszahúzhatja. A bugyipelus ráadásul a kisbugyi- és kisgatya-használatot is segít megtanítani a gyermekednek.

7. Ne hibáztasd magatokat!

Ha mindent megteszel, nem a te hibád, hogy még nem szobatiszta a gyermeked. A késői szobatisztulásnak lehetnek genetikai, vagy lelki okai is -bármilyen trauma a családban, amiről ti nem tehettek. Ezt a környezetednek is el kell fogadnia.

8. Ne hagyd, hogy befolyásoljanak!

Sajnos, sok ismerősöd lehet hajlamos arra, hogy erőltessék ezt a dolgot is. Gyereket nevelni mindenki tud, legalábbis azt hiszi magáról. Ne hallgass a károgókra, és főleg az erőszaknak ne engedj! A te gyermeked, a ti életetek, ti tudjátok legjobban, hogy mi a jó.

Ne aggódjatok, előbb-utóbb minden gyermek szobatiszta lesz! Ahogyan eddig oly sok minden más, ez is a legjobb időben fog kialakulni. Élvezzétek az együtt töltött időt, játsszatok együtt sokat, próbáljatok nem ezen görcsölni!

Oszd meg!

 

Webáruház készítés