Mikortól jár a gyes?

Az anyasági támogatás, röviden GYES, fontos téma lehet azok számára, akik tervezik a családalapítást, vagy éppen már gyermeküket nevelik. Ebben a cikkben részletesen kifejtjük, mikortól jár a GYES, és milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy jogosultságot szerezzen erre a támogatásra.

A gyes alapjai

A GYES egy olyan támogatási forma, amelyet azok az anyák igényelhetnek, akik gyermekük születése után otthon szeretnének maradni vele, és gondoskodni róla. Fontos tudni, hogy a GYES nem azonos a GYED-del (Gyermekgondozási segély), mely utóbbi a szülés utáni első 168 napra jár.

Kik jogosultak a gyes-re?

A GYES igénylésének jogosultsági feltételei közé tartozik, hogy az érintett személy rendelkezzen érvényes TB jogviszonnyal, tehát rendszeresen fizessen járulékot a társadalombiztosításba. Emellett fontos, hogy a kérelmező a GYED időszaka alatt ne dolgozzon, vagyis ne végezzen folyamatosan munkát.

Mikor jár a gyes?

A GYES a GYED időszakát követően jár, azaz amikor a szülési szabadság véget ér. A GYED időtartama általában 168 nap, tehát az anya ezen időszak alatt kapja a támogatást. A GYES pedig ennek lejárta után vehető igénybe.

Hogyan kell igényelni a gyes-t?

A GYES igényléséhez a jogosultnak be kell nyújtania a szükséges dokumentumokat az illetékes hivatalhoz. Ezek közé tartozik a születési anyakönyvi kivonat, a lakcímkártya, valamint az érvényes TB jogviszonyról szóló igazolás.

A gyes összege

A GYES összege változó, és a gyermek életkorától függ. Minél fiatalabb a gyermek, annál magasabb összeg jár érte. A pontos összegekről részletes tájékoztatást kaphat az illetékes hatóságoktól.

Fontos megemlíteni, hogy a GYES időszaka alatt az érintett személyeknek nem szabad folyamatos munkavégzést végezniük. Azonban lehetőség van kiegészítő jövedelem szerzésére is, például alkalmi munkavégzéssel, vagy otthoni munkával.

Felmerülő kérdések a gyes kapcsán

1. mikortól kezdődik a gyes időszaka?

A GYES időszaka a GYED után kezdődik, azaz a szülési szabadság lejárta után.

2. mi a teendő, ha a gyed időszaka alatt szeretnék munkát vállalni?

Ha a GYED időszaka alatt munkavégzést tervez, konzultáljon a helyi TB hivatallal, hogy megfelelő tájékoztatást kapjon.

3. milyen dokumentumokra van szükség a gyes igényléséhez?

A GYES igényléséhez szükséges dokumentumok közé tartozik a születési anyakönyvi kivonat, lakcímkártya és az érvényes TB jogviszony igazolása.

Vezi și:

Szerző képe

Porez

Szólj hozzá!