Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.05.08 11:37

A csodálatos anyai ösztön 2. rész

A csodálatos anyai ösztön 2. rész

 

 

 

Amikor nem hallgatsz másokra és büszke lehetsz rá! Ezeket csinálhatod másképp!

Vannak olyan élethelyzetek, amikor döntened kell, hogy mások tanácsaira vagy az anyai ösztöneidre hallgatsz. Folytatjuk sorozatunkat azokról a tanácsokról, amelyek esetében nem bántuk meg, hogy nem hallgattunk másokra.

- Hagyd abba a szoptatást húsz perc után! Az után már csak vizet szív a kicsi!


Az igény szerinti szoptatás szintén olyasmi, amit a közvetlen elődeink, a mai nagyszülők valahogy nagyon nem akarnak megérteni. Pedig, ideális esetben még őket is így táplálták, ha megvolt erre a lehetőség. Ezzel szemben ma még többnyire a védőnői ajánlás is a húsz perc egyik mellen, tíz perc a másikon, néhány hónapig három óránként, majd pedig már négy óránként. Mindegy, hogy meleg van, hideg van, beteg-e vagy egészséges. Olyat is hallottunk, hogy lázas betegség esetén nem szabad szoptatni – ez ugyancsak tévhit, amitől el is apadhat a tej.

Ezt tettük helyette:
Ha sír a pici, és minden egyéb szükséglete ki van elégítve: tiszta a ruhája, üres a pelenkája, látszólag nincsen egyéb gond, ami nyomasztaná, akkor magunkhoz vehető. Persze, lehet, hogy az ölelés vagy a közelség önmagában is segít, tehát a szoptatás ilyenkor nem előírás. Viszont, ha mellre teszed és úgy látod, hogy még maradna vagy akár el is aludna a cicin, akkor semmi sem akadályozza, hogy folytasd a szoptatást addig, ameddig a babádnak és neked is jól esik. Az úgynevezett komfort szopi esetében is jöhet még tej, de igazából, ha nem jön, az sem baj, hiszen a szoptatásnak számos más egyéb funkciója is lehet, nemcsak a gyermek etetése. A szoptatás többek között segít megnyugodni, ellazulni, elaludni a gyermekednek, növeli a biztonságérzetét és az elégedettség-érzetét.

- Ha éhesnek látod, akkor sem tedd mellre, hanem azonnal kezdj el fejni! Ja, hogy nem jön a tej? Akkor csak a tápszer marad!


Természetesen semmi szégyellnivaló nincsen abban, ha nem tudsz vagy Uram Bocsá’ nem szeretnél szoptatni. Az anyatej a természet csodája, a szoptatás is csodálatos, de ha bármilyen okból – akár egy feldolgozatlan gyerekkori traumád miatt – nem szeretnéd, az is teljesen rendben van. Sokan viszont nagyon vágynak rá, hogy szoptathassanak, de többnyire a rossz beidegződések miatt nem tudnak: ez viszont igazán szomorú. Nekik különösen fontos, hogy megtanuljanak elszakadni ezektől a kéretlen tanácsoktól.

Ezt tettük helyette:
Természetesen mellre kell tenni a babát, ha éhesnek vagy szomjasnak látjuk, lehetőleg minél hamarabb! Nagyon sok anyának megy el a teje az úgynevezett kereslet-kínálat egyensúlyának felborulása miatt: azaz, hogy nem kap tejet a baba, amikor éhes, később pedig már nem is fogja kérni, főleg, ha meg lett etetve például tápszerrel. Hangsúlyozzuk, hogy természetesen a tápszer sem az ördögtől való, sőt, sok esetben ez az egyetlen lehetőség a gyermek táplálására. A baj akkor van, ha minden vágyad az, hogy szoptathass, ebben pedig látszólag semmilyen egészségügyi probléma nem akadályoz meg, mégsem sikerül. Ekkor érdemes képzeletben az asztalra csapni és elengedni a füled mellett a kéretlen beszólásokat. Nyugodj meg, egyél annyit, hogy jól essen és jóllakj, igyekezz minél többet pihenni akár a baba mellett fekve is, és vedd magadhoz, tedd mellre a babát, amennyit csak tudod!

Oszd meg!

Webáruház készítés