Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.12.06 12:30

A lányod kisautózik, a fiad babázik? Mitévő legyél?

A lányod kisautózik, a fiad babázik? Mitévő legyél?

 

 

Manapság egyre több szülőtől hallani, hogy szinte kétségbeesve veszik tudomásul, hogy gyermekük nem azokkal a játékokkal játszik előszeretettel, amelyek egyébként tipikusnak számítanak. Egy-két évszázaddal ezelőtt még a lányok kizárólag babákkal játszhattak, segíthettek tésztát gyúrni vagy padlót sikálni, a fiúk pedig autót szereltek, kisautóztak. No igen, régen azért még sokkal szigorúbbak voltak a társadalom elvárásai a nemi szerepek elkülönülésével kapcsolatosan. Talán ez ül rá a mai gyerekekre, talán egyszerűen csak nyitottabbak, több inger éri őket, több mindent látnak, érdeklődőbbek.

Mindenesetre a kérdés adott: van-e okod aggódni akkor, ha nem tipikus játékokkal játszik a gyermeked?

Lányod van és autózni, szerelni szeretne?


Ha megnézzük, hogy korábban milyen játékokat adott a világ a kislányok kezébe, akkor azt láthatjuk, hogy olyan, eléggé konzervatív, hagyományos szerepre készítették fel őket, amelyet igazából úgy száz éve már aligha tud egy család kizárólagosan fenntartani. Babák, babaház, bababútorok: gyereknevelés, háziasszony-szerep; kiskonyha: „szakácsnő”; takarító szett: takarítónő vagy cseléd; plüssállatok és hasonlók. De hiszen még mai napig is ezeket vesszük a kislányunknak! Aztán majd a Barbi, a sminkszett- hajszett, a csilivili figurák, de ugye ez is mire készíti fel? Lehet ezekkel játszani, de célravezetőbb, ha a cicamica és a háziasszony-szerep mellett más típusú tudást is próbálunk a kezébe adni. Manapság lasszóval fogják a női építészeket, informatikusokat például, de húsz év múlva is jól jöhet majd, ha ki tudja cserélni a kereket az autón. Ettől még tökéletesen egészséges nő lesz belőle felnőttkorában, sőt, sokkal magabiztosabb is lehet! A háztartás körüli feladatokat, házimunkákat pedig mindkét nemnek érdemes megtanulnia!

Fiad van és babázna?


Gyakran a kistestvér születése körül tapasztalják a családok, hogy a kisfiúk elkezdenek babákkal játszani, gondoskodni róluk. Nos, ez a világ legtermészetesebb dolga! Hiszen a játékban a gyerek azt csinálja többnyire, ami körülötte történik a valóságban! A legtöbb esetben ez a babázás arra utal, hogy érdeklődik a kistestvér iránt, szeretné feldolgozni a történteket. Ha viszont a babát bántja, földhöz vágja, csapkodja, akkor érdemes megkérdezni tőle, hogy miért csinálja. Igyekezzünk bevonni a kistestvér körüli eseményekbe, de nem ugráltatni! Ha pedig összességében egy fiút érdeklik a babák vagy a házimunkás játékok és jókedvvel, nem agresszívan játszik velük, akkor ezt is érdemes bátorítani, díjazni. Hiszen ez azt is jelentheti, hogy segítőkész, együttműködő lesz a felnőttkori párkapcsolataiban. Általában egyébként elmúlnak ezek a babázós időszakok a fiúknál, így azért általánosságban emiatt még nem kell aggódni, engedheted neki nyugodtan!

Engedd tehát a gyermekeidnek, hogy megismerjenek más játékokat is, mint amit mi elsőre odaadnánk nekik, hiszen ettől csak nyitottabbak lesznek és szélesedik a látókörük! Hadd játsszon azt, ami neki jólesik, te pedig ebből fel tudod mérni, hogy mi játszódik le benne! Ha viszont durvának érzel bármit is, ne habozz erről megkérdezni egy szakembert minél hamarabb!

 Oszd meg!

Webáruház készítés