Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.09.24 05:47

Amit a Családvédelmi Akciótervről tudni lehet dióhéjban

Amit a Családvédelmi Akciótervről tudni lehet dióhéjban

 

 

A kormány Családvédelmi Akcióterve sok család számára nyújt segítséget, prioritást élveznek a fiatalok és nagycsaládosok.

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)

A kormány Családvédelmi Akciótervének  régi eleme a CSOK, melyet már pár éve lehet igényelni meglévő gyerekek után. Az igénylést benyújthatják házastársak, élettársak és egyedülálló szülők is. Ház és lakás építésére, vásárlására, sőt bővítésre is fel lehet használni. Olyan lehetőség is van, hogy nyilatkoznak arról, hogy hány gyereket vállalnak, s ez alapján előre igényelhetik a CSOK-ot. Ebben az esetben megkötés, hogy legalább az egyik félnek 40 éven alulinak kell lennie.
A CSOK mellett felvehető kedvezményes hitel is, aminek összege két gyerek esetén tízmillió, három gyerek esetén pedig akár tizenötmillió is lehet.
A CSOK kiegészíthető még az ÁFA-visszaigényléssel is, abban az esetben, ha nem generálkivitelezővel végeztetjük a munkát.

Falusi CSOK

A Családvédelmi Akcióterv új eleme a CSOK-ot kiegészítő falusi CSOK. A falusi CSOK olyan vissza nem térítendő támogatás, mely olyan településeken használható fel, ahol a lakosság lélekszáma nem haladja meg az ötezer főt. A falusi CSOK-nál van egy olyan megkötés, hogy csak a támogatás fele fordítható vásárlásra, a másik felét mindenképpen bővítésre vagy korszerűsítésre kell fordítani. Ha csak bővítésre vagy korszerűsítésre szeretnétek az összeget, akkor természetesen csak a fele összeget tudjátok igényelni. A falusi CSOK mellé igényelhető a Többgyermekes Családok Otthonteremtési Kamattámogatása is, ahol három százalékos a kamat mértéke.

Jelzáloghitel-elengedése

Korábban a harmadik vagy további gyerekek megszületése után volt jóváíratható egy-egy millió forint. Ezt 2019. július 1-től kiterjesztették a kétgyerekes családokra is, sőt a harmadik gyerek megszületése után négymillió forintig igényelhető a jóváírás.

Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

2019. július 1-től a legalább három kiskorú gyereket nevelő szülők igényelhetnek gépkocsi-támogatást. Ha ezt szeretnétek igénybe venni, akkor olyan autót kell vásárolnotok, ami mellé oda tudjátok tenni az összeg ötven százalékát. Egyébként maximum két és fél millió forintot tudtok igényelni. Azt tudni kell, hogy az autónak új minősítésűnek kell lennie és legalább hét ülőhellyel kell rendelkeznie.

Babaváró támogatás

A Családvédelmi Akcióterv egyik új pontja a babaváró támogatás, melynek keretein belül 2019. július 1. és 2022. december 31. között minden házaspár, ahol a feleség negyven év alatti, igényelhetnek maximum tízmillió forint kamatmentes szabadfelhasználású kölcsönt. Ezt az összeget húsz év alatt lehet törleszteni, legfeljebb havi ötvenezer forint törlesztőrészlettel. Ha megszületik az első gyerek öt éven belül, akkor három évig felfüggesztésre kerül a törlesztés, utána pedig kamatmentes törlesztésre válnak jogosulttá. Ha megszületik a második gyerek, akkor a kölcsön harminc százalékát elengedik. Ha pedig harmadik gyerek is születik, akkor a teljes tartozást elengedik.

Nagyszülői GYED

Abban az esetben, ha a nagyszülők még aktív munkavállalók és bevállalják a szülők helyett, 2020. január 1-től igényelhetik a nagyszülői GYED-et. Ez az időszak beleszámít a szolgálati idejükbe, ráadásul a GYED mellett otthonról végezhetnek keresőtevékenységet is.

 Oszd meg!

Webáruház készítés