Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.09.24 12:13

Az élet játékai, avagy 4+1 tanács a baba fejlesztésére az első hónapokban

 

 

Az élet játékai, avagy 4+1 tanács a baba fejlesztésére az első hónapokban

 

 

   „Játszani is engedd” írta József Attila, s bár ő nem csecsemőkre gondolt, megfogadhatjuk a tanácsát. De hogyan játszik egy néhány hetes, hónapos baba? Mozogni alig, beszélni pedig egyáltalán nem tud, mi számít akkor játéknak az ő korában, és hogyan hat mindez a szellemi fejlődésére? Az alábbiakban néhány olyan tippet olvashatsz, ami segít, hogy könnyedén meg tudj felelni a játékos fejlesztés kívánalmainak. Nézzük hát, hogyan haladjatok együtt előre!

1., A hallás fejlesztése

Miért, nem fejlődik magától? – kérdezhetnéd. De igen, mégis segítheted, hogy a hallása, mint a későbbi kommunikációs képességek alapja, egyre jobb legyen. Használj „babás” hangszereket, elsősorban a számára legkiválóbbat: a saját hangodat, de a hétköznapi élet hangot adó tárgyai is megfelelnek. Koppants az asztalra, gyűrj össze zörgős papírt, csendíts meg egy üvegpoharat kiskanállal! A kicsi lassan megtanulja majd megkülönböztetni a hangokat. Ha a csörgő-zörgő eszközt lassan mozgatod, megtanulja felismerni azt is, honnan jön a hang.

2., A látás fejlesztése

Az újszülött még homályosan lát, de az idő múltával szépen megtanul fókuszálni. Ebben is segíthetsz neki, ha különböző tárgyakat teszel a pihenőszéke köré, nagyjából 30-40 cm-es távolságra, vagy forgó, zenélő játékot szerelsz a kiságya fölé. Látni fogod, ahogy odafordítja a fejét, ráemeli a tekintetét, hogy alaposan szemügyre vegye azt. Már egészen kicsi kortól elbűvöli az általad fújt, csillogó, mozgó buborékok látványa is.

3., A tapintás fejlesztése

A legkisebbeknek való babajátékok értelemszerűen puhák, hiszen fontos, hogy a kicsi ne tudjon megsérülni, és örömét is lelje az érintésben. A játékos fejlesztés azonban nem azt jelenti, hogy pihe-puha plüssök garmadájával kell körülvenned! Először ő tapasztalja meg az érintést, ennek legjobb eszköze az anyai kéz, aztán jöhetnek a különböző textúrájú anyagok, a pamut, a bársony, a selyem, valamint a csiklandozásra alkalmas dolgok: a madártoll, a fűszál. Később maga is meg tud érinteni, kézbe tud venni tárgyakat, és ekkor már nem szükséges, hogy minden puha legyen. Megtapasztalhatja a különböző anyagokat és felületeket, a simát és az érdest, a műanyagot és a fát, a hideget és a meleget.

4., A szaglás fejlesztése

Itt is te vagy a favorit: semmi nem fogható a biztonságot adó anyaillathoz. Ugyanakkor a mindennapi élet ezernyi egyéb szaggal, illattal is szolgál; a picur ezekkel is egyre inkább megismerkedik majd. Vidd magaddal a ház különböző helyiségeibe, hiszen azokban az élet különböző „aromái” érezhetők. Sétálj vele nagyokat! Ha kimentek a szabadba, a természet fogja egész illatorgiával elárasztani.

+1. Ismételj!

Minél többször találkozik a kicsi egy adott ingerrel, annál inkább képes lesz felismerni és elkülöníteni azt másoktól. Mondj el többször egy mondókát, dúdold ugyanazt a dalt, legyen kevesebb, de gyakran szem előtt levő játéka, húzd végig az ujjait ugyanazokon a felületeken, használj állandó illatokat!

Tedd mindezt örömmel, hiszen számodra a játékos fejlesztés nem kimerítő feladat, a szemed fénye pedig bámulatos sebességgel fejlődik majd, és megajándékoz téged a képességeinek egyre látványosabb erősödésével!

 Oszd meg!

Webáruház készítés