Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2020.01.09 09:59

Az én apukám a te anyukáddal?

Az én apukám a te anyukáddal?

 

 

Avagy: Hogyan segíts a gyereknek válás után, mozaikcsaládban?

 

A válások, különköltözések, kettészakadt családok száma egyre nő. Sokan kezdenek új életet, találnak új szerelemre a válás után. Nagyszerű dolog, hogy ha egy rosszul sikerült kapcsolat, egy veszteség után ismét boldognak érzed magad!

Mégis, bár a felnőttek boldognak tűnhetnek, de mi a helyzet azokkal a gyerekekkel, akik a válás miatt, hosszabb-rövidebb időre elveszítik az egyik szülőt?

Egy dolgot ne felejts el: a gyerekeknek ez sokkal nehezebb!


A kicsi gyereknek maga a válás is egy trauma, hiszen ő csak annyit lát az egészből, hogy így kevesebbet találkozhat az egyik szülővel. A veszekedéseket is rosszul élheti meg, amiből a legrosszabb az, hogy sok gyerek hajlamos magát hibáztatni a történtek miatt, úgy gondolni, hogy miatta történt ez az egész. Persze, felnőtt fejjel érthető, hogy miért került sor a válásra és hogy hosszabb távon úgy érezhettétek, hogy így jobb mindenkinek.
De ő még kicsi ehhez! Ezért, amennyit csak lehet, próbálj vele is foglalkozni, időt szakítani rá! Nem kell titkolnod előtte, hogy szomorú vagy, ha úgy érzed, nyugodtan sírj is előtte! Nagyon fontos azonban, hogy a gyerek tudja, hogy nem miatta sírsz, hanem a válás miatt és hogy vele maradsz, ameddig csak lehet, és nagyon szereted továbbra is!

Láthatás mostohával?


Talán a leginkább kegyetlen helyzet a válás után az, amikor el kell engedned a gyereket a volt párodhoz, aki már másvalakivel él.
Nyilván ezt először magadban érdemes tisztázni: bármi volt és lesz köztetek, a gyerek érdeke az első. Miatta pedig meg kell próbálnotok megőrizni a hidegvéreteket és minél normálisabban együttműködni a gyerekkel kapcsolatosan! Ideális esetben a gyerek megkedveli az új rokont. De sajnos, hallunk olyat, hogy a gyerek például nem eszik, bepisil, hosszú időre bezárkózik a szobájába, szomorú, esetleg agresszív. Nagyon fontos, hogyha bármi ilyesmit is tapasztalsz, ne hagyd annyiban, mert ezek mind arra utalnak, hogy túl rosszul éli meg a gyerek ezt a helyzetet!

Mit tegyél, ha gond van?


Első körben érdemes nyugodt körülmények között megkérdezni a gyereket, hogy mi bántja. Ha nem tudja elmondani, várj egy kicsit, kérdezd egy pár nappal később! Ha akkor sem beszél róla, érdemes felkeresnetek egy gyermekpszichológust, aki akár pár beszélgetés után is előremozdulást érhet el.
Ha viszont egyértelműen elmondja, hogy ezért vagy azért a konkrét dologért nem szívesen megy oda – esetleg egy adott helyzetben kivételeztek vele az ott élő gyerekekkel szemben, valamilyen szituációban rosszul érezte magát, akár meg is alázták – akkor is mindenképpen vedd komolyan és beszélgess vele sokat, szeretettel!
Igen, lehet, hogy egy kicsit füllent, sarkít, de ebben is az okot kell meglátnod: nem érzi ott jól magát. Ne szégyenítsd meg, csak éreztesd vele, hogy te akkor is törődsz vele, ha nem ilyen színesen adja elő! A lényeg azonban, hogy mindenképpen vedd észre, vedd komolyan és ne intézd el egy legyintéssel a problémát, mert a gyermek lelke egy életre megsínyli! Próbálj mindent megtenni a gyerek érdekében!

Nyilván ez egy nagyon komoly téma, most csak egy kis gondolatébresztőt tudtunk erről írni. A lényeg, hogy figyelj oda a gyerekre a válás utáni káoszban vagy akár a boldogságban és vedd észre a jelzéseit! Ő nem tehet semmiről, nem csinált semmi rosszat és ugyanúgy szeretetre vágyik, hát szeresd, hisz ez a dolgod!

 Oszd meg!

Webáruház készítés