Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.04.27 10:15

Az ideális baba napirend és a valóság

 

 

Az ideális baba napirend és a valóság

 

 

  Mikor az ember gyermeket tervez, ez főként az első gyermekre igaz, akkor azt gondolja, hogy minden úgy lesz, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva. Az ideális elképzelés azonban sokszor eltér a valóságos dolgoktól, akár a baba napirendjében is. Amikor megszületik a kisbaba, a legfontosabb számára az alvás és az étkezés. Ha anyatejes, akkor az, ha tápszert eszik, akkor az. Mindenki a saját tudása szerint igyekszik megadni azt a gyermekének, ami szerinte a legjobb neki.

 

Lássuk, milyen is egy ideális baba napirend?

 

- Este 8-tól délelőtt 10-ig alvás.
- Ébredés után pelenkázás.
- Étkezés.
- Újra alvás.
- Ébredés után pelenkázás.
- Játék.
- Étkezés.
- Alvás.
- Ébredés után pelenkázás.
- Játék.
- Fürdés.
- Étkezés.
- Alvás este 8-tól, délelőtt 10-ig.

 

  Valóban, ha kiszámoljuk, hogy a gyereknek mennyi alvásra és étkezésre, illetve pelenkázásra van szüksége, akkor megírhatunk egy ilyen ideális beosztást, és aki nem volt még szülő, el is hiszi, hogy ez megvalósulhat. Így mindenkinek van ideje magára, pihenésre, rendrakásra, főzésre. A mai világra jellemző, hogy mindent szeretünk szépen kiszámolni, megtervezni, és ha attól valamilyen módon eltérés történik, akkor abba akár bele is tudunk betegedni. Azonban a valóság ennél sokkal összetettebb.

 

  A kisbabák nem úgy jönnek a világra, hogy prezentálni tudják azt, amit mi szeretnénk. Minden gyermek először újszülött, akinek valóban azokra az életfeltételekre van szüksége, amelyek a fenti napirendben szerepelnek. Viszont ahogy növekszik, egyre kevesebb igénye lesz az alvásra, és egyre nagyobb a játékra, környezete megismerésére. Minden kis élet a saját igényei szerint él, ami azt jelenti, hogy valamikor nyűgösebb, van, hogy fáj a hasa, és mindeközben teljes mértékig ki van szolgáltatva nekünk, felnőtteknek. Természetesen mindenkinek szüksége van valamilyen napirendre, de a valóságban sokkal elnagyoltabb, inkább irányvonalakat tartalmazó beosztást érdemes betartanunk. Olyat, amiben ki tudnak alakulni a napi rutinok, de teret adunk a gyerekek egyéniségének, nehezebb napjainak is.

 

Ilyen lehet például:

 

- Ébredés után pelenka csere.
- Étkezés.
- Játék.
- Alvás.
- Valamilyen szokásos tevékenység pl. vásárlás, vagy baba angol, vagy baba torna.
- Ebéd.
- Alvás.
- Délutáni játék.
- Uzsonna.
- Fürdés, babamasszázs.
- Esti mese olvasása.
- Altatás.

 

  Ha körülbelül ilyen eseményeket adunk meg, akkor tudni fogjuk, hogy természetesen nem vagyunk percre pontosan órához kötve, hanem csak igyekszünk egy kellemes napi rutint kialakítani gyermekünkkel. Ha túlságosan ragaszkodunk egy olyan verzióhoz, amely ideálisként szerepel a fejünkben, akkor bele is keseredhetünk abba, hogy miért nem sikerül pontosan végre hajtani, amiket elterveztünk. Azonban ha belekalkuláljuk azt, hogy a gyermekünk is egy olyan kis lény, akinek lehetnek könnyebb és nehezebb napjai is, akkor sokkal rugalmasabban tudjuk kezelni, ha valami kitolódik, vagy elmarad. A rendszer a gyermeknek támpontot ad, de ha túlzott elvárásokat állítunk a kicsi elé, az csak kudarcélményt okoz majd. Ezért ha jót szeretnénk magunknak és a babának is, válasszuk az arany középutat ezen a téren is.

 Oszd meg!

Webáruház készítés