Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.05.30 11:49

Baj-e ha szoptatás közben elalszik a baba a cicin? Vagy az, hogy csak így alszik el?

 

 

Baj-e ha szoptatás közben elalszik a baba a cicin? Vagy az, hogy csak így alszik el?

 

 

   A szoptatás az egyik legnagyobb csoda a világon. Ha van rá időd és lehetőséged, van hozzá türelmed, és persze, ha van elég anyatejed, akkor érdemes szoptatnod a babádat, hiszen ezzel nem csak az egymáshoz való kötődéseteket erősíthetitek, hanem számtalan betegségtől, illetve felnőttkori problémától is megvédheted a gyermekedet.

Ha pedig részetek lehet abban a csodában, hogy szoptathatsz, akkor egészen gyakran azon kaphatod magad, hogy a babád elalszik a cicin. Egy újszülöttnél ez szinte minden szopizás után előfordul, de később is eléggé gyakori jelenség. Ennek pedig a folyománya, hogy ha már viszonylag nagyobb a gyermeked, és még mindig tudod szoptatni, akkor rendszeresen cicin alszik el délután, illetve éjszakára is.

Egy idő után valószínűleg te is úgy fogod gondolni, hogy ez egy nagyszerű dolog, hiszen nem kell ringatva altatni a babát, nincsenek éjszakába nyúló sírások, ordítások, földön fetrengős, ajtócsapkodós hisztik, sőt, még egyedül sem kell hagynod a síró kicsinyedet. Az anyatejről ugyanis tudni kell, hogy segíti az elalvást, több okból is. Egyrészt az anya közelsége, érintése és illata megnyugtatja a babát. Másrészt a szoptatás folyamata, a viszonylag monoton, egyforma mozdulatok is lecsendesítik a kisdedet. Az anyatej pedig, mivel a baba számára minden ideális tápanyagot és vitamint tartalmaz, éppen megfelelő mértékben enyhíti a baba éhségérzetét anélkül, hogy megterhelné, vagy megerőltetné a kis pociját.

Ezen felül pedig olyan hormonok is találhatók az anyatejben, amelyek kimondottan az elalvást hivatottak elősegíteni. Az anyatej és a szoptatás tehát nem véletlenül évezredek, vagy inkább évmilliók óta tökéletes módszer nem csak a baba táplálására, de a megnyugtatására és az elaltatására is. Ha pedig mindez ennyire flottul működik, akkor neked sem kell amiatt aggódnod, hogy valamit rosszul csinálnál akkor, amikor cicin altatod el a babádat. Csak azt teszed, amit a te ősi anyai ösztönöd, és a babád ősi túlélési ösztöne kíván.

Nem árt tudni azonban, hogy a cicin elalvás együttalvásnak számít, így elég szigorú szabályokat kell betartanod annak érdekében, hogy ne essen esetleg baja a kicsinyednek. Fontos, hogy ne feküdj mellé, bár inkább már ne is szoptass, ha sok alkoholt fogyasztottál vagy sokat dohányoztál, illetve bármilyen egyéb tudatmódosító szer hatása alatt állsz (sajnos, akár egy megfázásra szedett, ártatlannak tűnő, vény nélkül kapható készítmény is lehet ilyen)! Sok betegség mellett szoptathatsz még, de mellette aludni nem ajánlatos ilyenkor sem! Az ágy ne legyen süppedős, vagy a fejrésznél megemelt, ne csússzon ketté, ha szélen alszik, akkor legyen leesés-gátlós!  A babát pedig ne öltöztesd túl, mert melege lesz köztetek! Az együttalvás egyébként nagyszerű dolog, ha ezekre odafigyelsz!

A cicin elalvással tehát éppen úgy nincsen semmi gond, mint ahogyan azzal sem, ha esetleg nem sikerülne neked a szoptatás, nincsen elég tejed, vagy urambocsá’ türelmed hozzá. A saját gyermekednek biztosan te vagy a legjobb anya, függetlenül attól, hogy mennyit tudsz adni neki, mert minden anya annyit ad, amennyire képes, tehát felesleges magad hibáztatni.

Ha tehát odafigyelsz arra, hogy betartsd a szabályokat, illetve arra, hogy ha úgy érzed, levegőt nyelt a kicsinyed, mindig megbüfiztesd, akkor a cicin elalvás egy csodálatos élmény lehet az egész családnak, a nyugodt, csendes éjszakák záloga!

Oszd meg!

Webáruház készítés