Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2020.02.13 05:32

Ha nem ütött meg, nem is bántott?

Ha nem ütött meg, nem is bántott?

 

 

A nőgyalázás margójára

Nehéz megállni, hogy az ember lánya ne kommentálja a napokban, hetekben a közösségi oldalakat felszántó bejegyzéseket. Nehéz és talán nem is kell megállni, különösen akkor, ha az olvasói maguk is érintettek lehetnek a témában. De még akkor is, ha kimondottan nem érintettek, mert mondjuk szerencsés esetben nem szedtek fel sem közvetlenül a várandósság és a gyermekágyas időszak, sem a szoptatás és a kisgyerekkel járó bezártság, sem a szülés után akár évekkel is jelentkező depresszió miatt sem néhány, sem tíz, sem húsz-harminc-negyven kilót.

A probléma köztünk jár, hiszen számtalan nőtársunkat érte már bántalmazás a szülés utáni, sok évvel a szülés utáni, de akár a szülés előtti alakjával kapcsolatosan is. Ha a partnered, férjed, anyósod vagy apósod szóvá teszi, hogy nem kellene csokit enned, esetleg kevesebbet szed a tányérodba, nem vehetsz desszertet vagy bármilyen hasonló módon korlátozza a szabadságodat, az bizony bántalmazás. Egy felnőtt nő szabadságának megsértése.

Mint anyának, felnőttnek, nap, mint nap, sőt percről percre súlyos, vérre menő döntéseket kell hoznod. Felelős vagy a családodért, gyermekeidért, megélhetésetekért, egészségetekért és még számos hasonló dologért. El tudod dönteni, hogy együtt vagy külön mosd a ruhádat a gyerekével, hogy a köhögő gyereket orvoshoz vidd vagy óvodába, és még rengeteg hasonló kisebb-nagyobb döntés igényli a felnőtt jelenlétedet. Miért nem engedik, hogy azt is el tudd dönteni, hogy neked most a topmodell-külső-e a fontosabb vagy éppen az, hogy egy órával tovább játssz a gyerekkel, ebédet főzz, felmoss, vagy egyszerűen csak aludj egyet, esetleg kitanulj egy új szakmát, beletanulj egy új munkakörnyezetbe, amit a gyerek mellől is tudsz csinálni?

Vesszőparipánk a megfelelési kényszer. Nem véletlenül. Ezzel is csak egy újabb terhet rakunk az anyák nyakába, feleslegesen.

De őszintén, kedves férjek, nagypapák és nagymamák! Ki valójában a felelős azért, hogy az anyák agyonhajszoltak, kimerültek, kialvatlanok és sokszor tényleg örülnek, ha össze-vissza esznek valamit, bekapnak egy száraz kiflit vagy csokit, mert egyszerűen egész nap ennyire van idejük? Ki mondja nekik azt, hogy eredj, pihenj (mert az is segíti ám az anyagcserét), sétálj egy nagyot nyugodtan, addig én átvállalom a gyereket, főzök egy rendes ebédet, felváltalak a házimunkában?

Nem, ehelyett mindig csak a bántalmazás, nőgyalázás, mert azt a legkönnyebb! Hiszen, ha bántod és megsértődik, minden szemétnek elhordhatod, sajnáltathatod magad és még a segítséget is megúszod. Lehet. De az viszont biztos, hogy az unokád és a családja őszinte szeretetétől is biztosan megszabadulsz. Lehet valaki önző, magának való. Nem kell másokkal törődni, nem kell másokat szeretni, csak ne csodálkozzunk akkor azon sem, ha bennünket sem látnak szívesen!

Lehet, hogy mások szerint vannak ennél sokkal nagyobb problémák most a világban és nem kellene már ezen az unalmas témán rugózni. De ha egy anyának lelki problémát okozunk, azzal ugyanúgy generációs, társadalmi szintű problémát generálunk, ami sajnos már így is tömegesen van jelen.

Figyelj oda és ne hagyd, hogy elbagatellizálják körülötted a bántalmazást, nőgyalázást, mert ez igenis egy világkatasztrófa! Nemcsak a nadrágszíjjal lehet nagyot ütni, hanem a szavakkal is! Ha érintett vagy, kérj segítséget krízisvonalon vagy pszichológusnál, amíg nem késő!

 Oszd meg!

Webáruház készítés