Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.06.05 11:38

Hisztikezelési kisokos

Hisztikezelési kisokos

 

 

 

   Gyakran előfordul, hogy azokra a szülőkre rosszallóan néznek, akinek a gyereke az utca vagy a bolt közepén hisztirohamot kap. Ha kicsi gyereked van, akkor valószínűleg a tiéd is hisztizett már. A 2-3 év körüli gyerekek nyolcvan százaléka beleesik a hisztikorszakba, így nem kell magad kellemetlenül érezned emiatt, ugyanis a gyerekkori hisztinek semmi köze nincs a neveléshez.

Miért alakul ki a gyerekeknél a dühroham, közismert nevén a hiszti?

A hiszti alkalmával a gyerekek toporzékolnak, sírnak, sőt esetenként levetik magukat a földre, dobálóznak a kezükbe kerülő tárgyakkal, sőt van, amelyik csíp vagy harap is.
Jó, ha tudod, hogy ezt a gyereked nem tervezi el előre, nem szándékosan csinálja, sőt elsődleges célja nem is a figyelemfelkeltés. 2-3 éves korban a gyerekek még nem rendelkeznek akkora szókinccsel, hogy szavakba öntsék a gondolataikat, így azt sem tudják elmondani, ha valami nem tetszik nekik, vagy valamire nagyon vágynak, esetleg valamit nem tudnak úgy megcsinálni, ahogy szeretnék. Például kiválthatja az a dührohamot, hogy a kicsi frusztrálttá válik, miközben megpróbál begombolni egy inget, vagy aludni küldik, pedig fenn akar még maradni.
A hiszti egyben azt is kifejezi, hogy a gyerek egyre inkább öntudatára ébred. Egyre inkább érzékeli, hogy vannak vele szemben elvárások, bizonyos dolgokban korlátozni akarják. Mivel egyre öntudatosabb, semmiképpen nem akar lemondani az addig megszokott elbánásról, kiszolgálásról, tehát az ő kényelemérzetét befolyásoló tényezőkről. Ha a korlátozásokkal szembesül, akkor egyre inkább szeretne a nemtetszésének hangot adni.

Mitől függ a hisztirohamok gyakorisága és intenzitása?

A hisztirohamok milyensége függ a gyereked életkorától, fejlettségi fokától, a temperamentumától és nagyban befolyásolja az is, hogy ti, felnőttek hogyan reagáljátok le a perfomance-okat.
Néhány gyermeknél gyakrabban jelentkeznek dührohamok, mint másoknál. Az ilyen tendenciát elősegíti a fáradtság, a környezetben élőkre nehezedő stressz, és az esetleg fennálló viselkedési vagy fejlődési rendellenességek, például, ha hiperaktív vagy autista a gyerek. Gyakrabban jelentkeznek a dührohamok, ha a szülők túl intenzíven reagálnak ezekre a kitörésekre, vagy engednek a gyermek követelésének.

Hogyan tudod kezelni a helyzetet?

- Semmiképpen ne agresszióval, dühvel reagáld le a gyerekednél tapasztaltakat!
- Ha már nagyobbacska a gyereked és tudod, hogy mi a problémája, akkor együttérzésedet fejezheted ki, hogy megérted az ő gondját és azt is, ha dühös, de azt is mondd el neki, hogy ennek kifejezési formájával nem értesz egyet.
- Bevetheted a humort, mely a legtöbb esetben ki tudja zökkenteni, s egyben első lépés lehet az önirónia megtapasztalásához. Persze, ha tehetetlenség miatt dühös, akkor előfordulhat, hogy rosszul sül el a dolog.
- Kisebbek esetén jó lehet, ha kiragadjuk a megadott szituációból, így valószínűleg meg fog feledkezni a vélt vagy valós sérelméről.
- A figyelemelterelő mondatok is jó szolgálatot tehetnek.

Arról azonban semmiképpen nem szabad megfeledkezned, hogy a hiszti leginkább egy segélykiáltás a szülő felé: Figyelj rám! Szeress!

 Oszd meg!

Webáruház készítés