Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.07.02 14:55

Hogy alszik a baba? És Te, Anyu?– így kerüld el a zombi üzemmódot

Hogy alszik a baba? És Te, Anyu?– így kerüld el a zombi üzemmódot

 

 

   Kisbabáddal kapcsolatos első kérdések egyike, hogy „jókat alszik a baba?” Erre Te csak sóhajtasz, mert fogalmad sincs, mi számít jónak: ha alszik 4 órát egyhuzamban, esetleg rajtad alszik el, vagy együtt alvással éred el a pihentető csendet egy időre. Lehet, hogy a babád sokat sírdogál, nem érti, hogy hajnali 3 óra van, és Te még csak 2 órát aludtál a legutóbbi etetés óta. Ezt az időszakot az édesanyák nehezen viselik. Tippjeinkkel mérsékelheted az alváshiányodat, illetve segítheted a babád nyugodtabb pihenését is.

Amikor alszik a baba, aludj Te is!

Az első hetekben még minden olyan új – főleg az első gyereknél –, hozzá kell szoknod egy újfajta időszámításhoz. Egy időre eltűnik az éjszaka és a nappal, az újszülöttek alvásigénye ugyanis bár nagy, mégis rövid időtartamokra oszlik – ez napi 16 órát jelent 1-2 óránkénti megszakításokkal. Abban a kis időben, amikor pedig ébren van, éppen cukin néz Téged… meg persze eteted, büfizteted, és kicseréled a pelenkáját. Takarítasz, főzöl, mosol, vasalsz. Ha szeretnéd megóvni magad a kimerültségtől, aludj Te is akkor, amikor a kicsi! Nappal és persze éjszaka is megéri ezt tenned: a többször kevesebb szundítás is jobb, mint a semmi! A takarítás megvár, főzhet a nagyi meg a szomszédok, a vasalást meg bízd rá apura!

Pihentető séta

Ha nem tudsz elaludni, amikor alszik a baba, akkor is próbálj meg pihenni vagy menj el egy rövid sétára! A baba álmát őrizheti a nagymama, de akár egy bébiőr is jó szolgálatot tehet. Ilyenkor igazán sokat ad, ha kimész a friss levegőre, a teraszra vagy a kert végébe! Lényeg, hogy engedd el magad, és lélegezz mélyeket!

Ne aggodalmaskodj, élj!

Az altatás csak az egyik része a babagondozásnak, és annyi mindenre kell odafigyelni. Talán Te is, mint a legtöbb anyuka, sokat aggódsz, gondolkodsz, egyeztetsz magadban, megfigyelsz, méregetsz, tervezel. Próbáld meg élvezni az egyes időszakokat a kisbabáddal együtt – ahogyan az öledben tartod, beszélgetsz hozzá, énekelsz neki, sétálni viszed, vagy megfürdeted. Ha mindig tele a gyerek szeretet-tankja, akkor jobban elalszik, és nyugodtabban telik a pihenőidő.

Nem árt egy kis napirend

Bár egy napirendnek nevezhető ütemtervet kialakítani az első időszakban nem túl egyszerű, de a kisbaba és a család is sokat nyer, ha vannak olyan dolgok, amelyek már ilyenkor is ismétlődnek, hiszen ezek biztonságot adnak a csöppségnek, és az édesanyának is kapaszkodót jelentenek. Az esti - remélhetőleg egyre hosszabb ideig tartó - alvás előtt legyen meghatározott sorrendje a dolgoknak: fürdés, tisztába tétel, etetés, csendes összebújás, ringatás. Ezeket később ki lehet bővíteni meseolvasással, esetleg zenehallgatással. Kapcsolj lágy világítást, és akkor tedd az ágyába, amikor már majd leragad a szeme, de még nem alszik.

Alvást-segítő eszközök

Vannak olyan időszakok, amikor a tuti biztosnak tűnő módszerek nem hatnak a gyerekre. „Eddig szépen elaludt, most meg ordít, ha kijövök a szobából”, „soha nem enged el”, „óránként felébred” – amikor ilyen mondatokat fogalmazol meg, valószínű, hogy más dolog is van a háttérben: fogzás, növekedési ugrás vagy éppen melege van. Ha már minden praktika csődöt mond, vannak szuper segítő eszközök is, amiket bevethetsz: melegíthető alvótárs, ölelhető szundi kendő, fehér zaj generátor.

Ha megfogadod tanácsainkat, kikapcsolhatod a zombi üzemmódot, és élvezheted a babázást!

Oszd meg!

Webáruház készítés