Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.08.06 05:34

Hozzátáplálás: mikortól és hogyan?

 

 

 

Hozzátáplálás: mikortól és hogyan?

 

 

   Ha szerencséd van, akkor kezdetben megelégszik a babád az anyatejjel. Ha nincs elég tejed, akkor tápszerrel kell pótolnod a hiányzó tápanyagmennyiséget, ami a babád számára szükséges. Ahogy fejlődik a babucid, egyre inkább szükségessé fog válni, hogy hozzátáplálj az eddigi étrendhez, ráadásul a hozzátáplálás fogja megalapozni a gyermeked későbbi táplálkozását is. Mindenképpen fontos, hogy fokozatosan minden ízzel megismertesd a babádat, hogy a későbbiekben kevésbé legyen válogatós.

 

 

A szakértők egy része, már negyedik hónaptól ajánlja a hozzátáplálást, de a hetedik hónaptól mindenképpen ajánlott elkezdeni. Azért a hozzátáplálás megkezdése előtt mindenképpen egyeztess a gyerekorvossal is. A hozzátáplálást több szakaszra lehet bontani.

 

1. szakasz


Az első lépés az egy kanalas étkezés. Ez a szakasz meghatározó a babád táplálkozása szempontjából. Ebben a szakaszban mindenféleképpen teremts nyugodt körülményeket, ne legyen fáradt a babád és legyen időtök az étel kóstolgatására. Ha új ízt vezetsz be, akkor javasolt tízóraira adnod. Az elegendő idő azért szükséges, hogy kóstolgatás közben meg tudd figyelni a babád reakcióit az új ízre vonatkozóan. Kezdetben a semlegesebb ízekkel próbálkozz, és inkább legyen folyósabb az étel. Az új ízeket 4-5 napig kóstoltasd a babával, így meg tudja tanulni, hogy önmagában milyen íze van a zöldségeknek, gyümölcsöknek. Esetleg próbálkozhatsz az úgynevezett tejpépekkel is.

 

2. szakasz


A hozzátáplálás második szakaszában már nemcsak a semleges ízekkel próbálkozhatsz, egyre több ízt megkóstoltathatsz a babáddal. Folytasd a 4-5 napos kóstoltatási etapokat, fokozatosan növelve a mennyiséget. Ebben a szakaszban már kóstoltathatsz vele pürésített ételeket, főzelékeket is.

 

3. szakasz


Mire elérsz a hozzátáplálás harmadik szakaszához, már valószínűleg előbújik egy-két fogacska a babád szájában, így már nincs akadálya annak, hogy a különböző textúrájú ételekkel megismerkedjen. Ekkor már nem kell pépesítened az ételt, hanem inkább törd össze villával és nyugodtan hagyj egy-egy darabkát egészben. A lényeg, hogy minél változatosabb ételeket adj a babádnak. Ebben az időszakban már napirendben van az önálló evéssel való próbálkozás is, ezért nyugodtan adj a baba kezébe műanyag kanalat is.

 

Első ételek


Az első ételek lehetnek gyümölcsök. Az alma és az őszibarack után fokozatosan lehet bevezetni az idénygyümölcsöket, meggy, cseresznye, sárgadinnye, déli gyümölcsök. Az apró magvas gyümölcsöket egyelőre mellőzzük. Semmiképpen ne cukrozzuk a gyümölcsöket. A gluténtartalmú élelmiszereket csak négy hónapos kor után szabad adni, de hét hónapos kor körül be kell vezetni az étkezésbe, ugyanis így kisebb lesz a gluténérzékenység kialakulásának esélye.
A főzelékek sorát a burgonyával kezdjük, majd ezt követheti a zöldborsó, de utóbbi az első időben csak pépesítve.


Az ételek bevezetésének nincs kötött sorrendje, de mindenképpen figyeljünk arra, hogy 4-5 nap különbséggel váltsák egymást az ételek. Kb. négy hét alatt lehet egy-egy szoptatást kiváltani ezekkel az étkezésekkel. Ha valamelyik ételt nem szívesen fogyasztja a csecsemő, akkor inkább ne erőltessük, inkább térjünk vissza hozzá egy későbbi időpontban.

 Oszd meg!

Webáruház készítés