Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.12.22 13:51

Karácsony előtti nagytakarítás tippek babával és kisgyermekkel

Karácsony előtti nagytakarítás tippek babával és kisgyermekkel

 

 

 

   Babával és kisgyermekkel fokozottan ügyelned kell a higiéniára és a tisztaságra, különös tekintettel a gyermek holmijaira, valamint azokra az alacsonyabban fekvő helyekre, amelyeket könnyen elér a pici. A karácsony előtti nagytakarítás így nem úszható meg akkor sem, ha kisgyermek van a családban. Mégis, a nagytakarítás olyan feladatokkal járhat – létrára mászás, vegyszerezés, kereszthuzat, törékeny díszek törölgetése, nehéz bútorok mozgatása – amelyeket nem tanácsos, de sokszor fizikailag és időben is lehetetlen pici baba mellett kivitelezni.

 

 

Mit tudsz tehát tenni annak érdekében, hogy az otthonotok tiszta legyen, mégse veszélyeztesd a nagytakarítás folyamatával a babád egészségét?

 

- Kérj külső segítséget!


Akár a takarításban tud segíteni ismerősöd: amíg te szoptatsz vagy altatsz, gyorsan felmos például, akár a gyermeked felügyeletét tudod rábízni: máris óriási előnyben vagy. Vannak ugyanis olyan folyamatok, amelyeket csak akkor tanácsos elvégezni, ha a pici nincs a lakásban egyáltalán. Ilyen lehet a fürdőszoba vegyszeres takarítása vagy az alapos szellőztetés kereszthuzattal.

 

- Amit felváltva tudtok csinálni apával:


Ha apa otthon van hétvégenként, de nem tudja vagy nem szeretné elvinni a babát, akkor is sok mindent meg tudsz csinálni. Ha másik szobában vannak, akkor nyugodtan törölgetheted a vitrint vagy pucolhatod az ablakot akár létráról. Természetesen a gyermeked apja is kiveheti a részét a munkából: például segít levenni a függönyt, majd tisztán feltenni, addig pedig te vigyázhatsz a babára.

 

- Egyedül, altatáskor:


Ha olyan szerencsés vagy, hogy egyhuzamban többet alszik a babád, akkor erre az időszakra betervezheted például a felmosást, egy-egy bútor vagy szőnyeg megtisztítását, egy-egy ajtó lemosását, egy-egy polc letörlését. Ilyenkor érdemes ügyelned arra, hogy csakis vegyszermentes, nem maró illatú tisztítószereket használj, ha pedig a baba felébredt és sétálni mentek, nyisd ki legalább bukóra az ablakokat! Ha apránként beosztod így a feladatokat, akkor bár az eredmény elsőre nem lesz olyan látványos, de mégis hosszú távon több mindent tudsz elérni.

 

- A babával ébren:


Sok apró házimunkát akkor is el lehet végezni, ha a kicsi ébren van. A baba életkorától és habitusától függően ilyen lehet például a mosás és a teregetés, – ne feledd, hogy legalább a nagytakarításnál minden lakástextilt, díszpárnát és -takarót, terítőt, függönyt is ki kell mosnod – illetve a ruhák hajtogatása a kanapén a játszószőnyeg mellett. Esetleg a konyhában az etetőszékben játszó pici mellett egy kis mosogatás is kivitelezhető. Sétára induláskor megfoghatod a szemeteszsákot is, amelyet kivihetsz a kinti kukába. Ideális esetben a selejtezés is megoldható a baba mellől – ezt pedig egy folyton növésben lévő, ruhatárat cserélgető ded mellett nem is tudjuk megúszni.

 

Próbáld tehát megtervezni a feladatokat és beosztani a nagytakarítás jellemző teendőit! Akkor sem dől össze a világ azonban, ha fizetett segítséget veszel igénybe akár a nagytakarításhoz, akár a gyermekfelügyelethez, hiszen mind a tiszta otthon, mind a nyugalom a család közös érdeke! De persze, nem is kell mindent élére állítani vagy túlzásba vinni! Törekedj a nagytakarításban is az egészséges mértékre, nem kell beleőrülni vagy kiborulni tőle – akkor sem fog senki megszólni, ha nem lesz éppen patika rend, amikor megérkeznek a vendégeid!

 Oszd meg!

Webáruház készítés