Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.11.30 10:59

Késik a kistestvér? Ez lehet az oka:

 

 

Késik a kistestvér? Ez lehet az oka:

 

 

 

 

   Az első gyermeked megérkezett, örömmel és szeretettel babusgatod mind a mai napig. Esetleg kissé döcögősebben rázódtál bele az anyaságba. Most mindenesetre arra az elhatározásra jutottatok, hogy itt az ideje a kistestvérnek, ő azonban nem akar megérkezni. Már szinte mindent elkövettetek, amit csak tudtatok, lehet, hogy már orvosi kivizsgáláson is jártatok. Ha az orvosnál azonban minden rendben, lehet, hogy a lelkedben van a probléma megoldása.

 

 

Néhány dolgot mindenképpen érdemes magadban átgondolnod, illetve átbeszélnetek a pároddal vagy esetleg a családod többi tagjával. Hiszen bár közhelyesnek hangozhat, de mégis nagyon sokszor előre billentheti az eseményeket az esetleges lelki gátak és akadályok alapos átbeszélése, lehetőség szerint megoldása.

 

Mindenekelőtt két nagyon fontos kérdéscsoportra adott válaszaidon érdemes nagyon alaposan elgondolkodnod ebben az életszakaszban:

 

1. Hogyan érzed magad anyaként? Hogyan viszonyulsz jelenleg az anyasághoz? Mennyiben változott az elképzelésed erről az első gyermeked születése után? Mennyire volt traumatikus a szülésélményed, hogyan élted meg a várandósságot és az anyává válást?

 

Az első gyermeked érkezése előtt még tiszta lappal indulhatsz, hiszen nincsenek emlékeid, jó vagy esetleg rossz tapasztalataid az anyává válással kapcsolatosan. Előfordulhat azonban, hogy a gyermeked születése nem úgy sikerült, ahogy szeretted volna. Ha valóban trauma ért a szülésnél, ha szenvedtél szülés utáni depresszióban, ha nem vagy elégedett magaddal anyaként, akkor érdemes ezeket a problémákat feldolgoznotok egy szakemberrel. Könnyen lehet ugyanis, hogy ezek miatt vagy gátlásos a kistestvér érkezésével kapcsolatosan – túlzottan félsz attól, hogy valamelyik rossz élmény esetleg meg fog ismétlődni a testvér érkezésénél. Pedig ennek a fordítottja is igaz lehet, hogy a második gyerek születése felülírja az elsővel kapcsolatos traumákat.

 

2. Milyen a viszonyod a testvéreiddel, ha vannak? Ha nincsenek, akkor hogyan képzeled el a testvérek életét, milyen a tapasztalatod a környezetedben, rokonságodban élő testvérekkel kapcsolatosan?

 

Általánosságban az a tapasztalat, hogy azokban a családokban, ahol jó kapcsolat jött létre a testvérek között, egymást segítik, támogatják, bátorítják a testvérek, több gyerek szokott születni. Ha viszont rossz a viszony a testvéreink között, esetleg folyamatosan előnytelen módon kellett osztozkodnunk, valamelyikünk mindig hátrányt szenvedett, akkor érthető okokból mi magunk is nehezebben tudjuk elképzelni tudat alatt, hogy a leendő gyermekeink jó testvérek lesznek. Attól félhetünk, hogy esetleg ezzel hátrányba kerülhet az első gyermekünk vagy talán a saját gyermekkorunk rossz emlékei szabhatnak gátat a többgyerekes családdá válásnak.

 

A legtöbb gyerek szeretne egy kistestvért és azért szerencsére nagyon sok boldog testvérpárt is ismerünk. Talán, ha ezeket a múltbeli élményeket sikerül feldolgoznotok egy pszichológussal, neked is sikerülhet teljességgel megbékélni a kistestvér gondolatával tudat alatt is. Így pedig nemcsak hamarosan teljes, boldog, többgyermekes családdá válhattok, hanem még számos kellemetlen beavatkozást is elkerülhettek.

 Oszd meg!

Webáruház készítés