Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.08.09 06:11

Mehet-e a gyerek egyedül az iskolába?

Mehet-e a gyerek egyedül az iskolába?

 

 

 

   Az új tanév közeledtével előtérbe kerül a szülő azon dilemmája, hogy elengedhetik-e egyedül a gyereket az iskolába vagy jöhet-e egyedül haza.
Ez nagyon átgondolandó kérdés, amikor nemcsak a gyerekeket, hanem a nőket is nap, mint nap atrocitások érik az utcán, tömegközlekedési eszközökön.

Természetesen más és más a helyzet egy faluban vagy kisvárosban lakó gyereknél és teljesen más egy nagyvárosban vagy esetleg Budapesten élőnél. Hiszen teljesen mások a távolsági léptékek és mások az emberek is. Hiszen egy kisebb közösségben, faluban vagy kisvárosban ismerik egymás az emberek, odafigyelnek a gyerekekre is. A nagyobb városokban és főleg a fővárosban nincs meg ez a feltétel, így teljesen más körülményekhez kell alkalmazkodni.


Fontos szempont, hogy milyen messze van az iskola az otthonotoktól. Mert ugyebár nem mindegy, hogy a gyerek el tud oda jutni gyalog, esetleg bringával, rollerrel vagy már tömegközlekedést kell igénybe venni, akár több átszállással is.


Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a gyerek egyedül fog közlekedni, vagy esetleg lakik a környéketeken olyan gyerek, aki mellé társulni tud, mert egy osztályba vagy suliba járnak.


Mielőtt bármiféle iskolába járós egyéni utazásba gondolkodtok, érdemes a gyereket kisebb távolságok önálló megtételére ösztönözni, például elküldheted boltba, vagy pedig a barátjához is mehet önállóan. Ezzel némi közlekedési rutint tud szerezni.


Azt is érdemes felmérnetek, hogy a gyerek jövendőbeli útvonalán milyen veszélyeknek lehet kitéve, keresztez-e forgalmas útvonalat, esetleg lámpa nélküli kereszteződést, sőt a harapós kutyákat is érdemes számba venni.
Arra is dolgozzatok ki rendszert, hogy ha hazaér a gyerek várja-e otthon valaki. Ha ez nem megoldható, akkor mindenképpen dolgozzátok ki az otthoni menetrendjét, hogy semmi galiba ne történjen. Érdemes a gyerektől „lejelentkezést” kérni, ha hazaért. Jó szolgálatot tehet egy „gyerekkövető” applikáció letöltése is, így, ha elfelejt jelentkezni, akkor is tudod, hogy már épségben otthon tartózkodik.


Azt is érdemes átgondolnotok, hogy a gyereknek mennyi cuccot kell magával cipelnie. Ugyanis bár szívesen közlekedne egyedül, de nem bírja az iskolatáskát, tornazsákot, esetleg hangszert és edzőcuccot egyszerre, akkor mindenképpen a segítségére kell lennetek.


Érdemes mérlegelnetek, hogy mennyire érzitek megbízhatónak a gyereketeket. Betartja-e az általatok hozott szabályokat, a közösen megbeszélt dolgokat? Oda tud-e figyelni a dolgaira? Például fejben tartja-e, hogy mikor van különórája? Fog-e menni a közlekedés egyedül a különóra helyszínére?


Ne legyen elsődleges indok, hogy az osztályból már más gyerekek is közlekednek egyedül. Mérjétek fel, hogy a saját gyereketek van-e annyira érett, hogy fog tudni felelősségteljesen egyedül közlekedni.
Azt is vizsgáljátok meg, hogy a gyerek csak az osztálytársai részéről érkező nyomás hatására szeretne egyedül közlekedni, miközben még fél ettől a helyzettől vagy pedig tényleg ő akarja ezt. Ne erőltessétek az egyedül közlekedést, ha nem létkérdés.


Ha úgy döntötök, hogy közlekedhet a gyerek egyedül, akkor mindenképpen fektessétek le a szabályokat. Közösen gyakoroljátok be az útvonalat. Kérjétek meg, hogy mindig ugyanazon az útvonalon közlekedjen, így, ha bármi probléma adódik, akkor elsődlegesen azon az útvonalon tudjátok keresni. Beszéljétek át a közlekedési szabályokat. Tudatosítsátok benne, hogy kik azok a személyek, akikkel bármikor elmehet és azt is, hogy idegent soha nem küldtök érte. Legalább két családtag telefonszámát tudja és készítsétek fel a rendkívüli helyzetekre is, például rossz buszra száll fel vagy lemerül a mobilja. Persze számos egyéb vészhelyzet is akad, amire érdemes felkészítenetek.

A lényeg, hogy ne legyetek zsarnokok, engedjetek nekik teret, hagyjátok őket kibontakozni és ha a körülmények engedik, akkor egyedül közlekedni!

 Oszd meg!

Webáruház készítés