Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.10.01 11:42

Mennyi időre sózhatod rá a gyereket a nagyszülőkre?

Mennyi időre sózhatod rá a gyereket a nagyszülőkre?

 

 

Vannak olyan szerencsések, akiknél még aktívak a nagyszülők és bevonhatók a gyerekmegőrzésbe. Természetesen a legtöbben szeretünk élni a lehetőséggel. De ez a lehetőséggel élés jobb, ha nem változik visszaéléssé, ugyanis ez hosszútávon keserű szájízt okozhat mindenkinek.

Miért jó, ha be tudod vonni a nagyszülőket a gyereknevelésbe?

- Nem kell állandóan elrohangálnod a munkahelyedről, ha bármi van.
- Nem kell lóhalálában rohannod a bölcsibe, oviba, suliba, hogy elhozd a gyereket.
- A gyerek betegsége esetén a nagyszülő szívesen bevállalja a gyerekmegőrzést, nem kell mindig a jóval gazdaságtalanabb táppénzt igénybe venned.
- A nyári időszakban sem kell végig azon aggódnod, hogy a hosszú nyári szünet alatt hová fogod a gyereket elhelyezni, hiszen három hétnél többet nem tudsz távol lenni a munkahelyedtől.
- Ha közös programot akarsz csinálni a pároddal vagy a barátokkal, akkor a gyereket simán lepasszolhatod a nagyszülőknek.

Vannak, akik csak a nagyszülőkre alapoznak, minden lehetséges időben a nagyszülőkre sózzák rá a csemetéket.

Te is ilyen vagy? Ne tedd! Hogy miért nem?

- A szüleiteknek is van saját élete. Nekik is vannak saját elfoglaltságaik, nem kényszerítheted őket arra, hogy mindenről lemondjanak a ti kényelmetek érdekében.
- Ha ti felnőttek vagytok, akkor feltételezhető, hogy a szüleitek az idősebb korosztályhoz tartoznak. Ami azt vonja magával, hogy akadhatnak egészségügyi problémák, hamarabb elfáradnak stb. Nekik is szükségük van pihenésre, sőt az idő előre haladtával gyakrabban kell orvosi kontrollra járniuk, így nem tudnak mindig minden körülmények között a rendelkezésetekre állni.
- Azt szokták mondani: a nagyszülő dolga az unoka kényeztetése. Ami esetenként jó a gyereknek. De hosszútávon megéri nektek? A gyereket elkényezteti a nagyszülő, ezek után ti hogy tudtok majd nemet mondani?
- Ráadásul, ha a gyerek többet van a nagyszülőkkel, mint a szülőkkel, akkor előbb-utóbb a nagyszülők átveszik a gyereknevelést. Aztán majdcsak kapkodhatod a fejed, hogy a saját gyereked nem tekint téged partnernek, helyette az lesz a mérvadó, amit a nagyszülő mondott neki. Ami természetesen nem feltétlenül rossz, de esetenként rosszul sülhet el.

Mi a megoldás?

- Válasszátok a közösen megbeszélt, ideális középutat.
- Tisztázzátok előre, hogy miben tudnak a nagyszülők segíteni, mennyi időt tudnak rászánni.
- Azt is tudnotok kell, hogy mennyi énidőre van nekik szükségük.
- Tartsátok tiszteletben, hogy nekik is vannak saját programjaik és persze az orvosi vizsgálatokat sem szabad halasztgatni.
- Csak rendkívüli esetben kérjetek extra beugrást. Természetesen biztosan szívesen fognak segíteni, de teljesen más lesz a szájízük, ha lehetőleg mindent előre lezsíroztok és csak vészhelyzetekben kell a tervezetten kívül ugraniuk.

Speciális esetben, ha nagyon aktívak a nagyszülők és ráadásul a lehetőségekhez mérten a legtöbb időt tudják az unokával tölteni, akkor akár elgondolkozhattok azon, hogy valamelyik nagyszülő bevállalja a nagyszülői GYES-t vagy GYED-et is. Hiszen a jelenlegi jogi szabályozás lehetővé teszi ezt is.

 Oszd meg!

Webáruház készítés