Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.01.28 12:14

Mikor kell vasalni egy baba ruháit?

Mikor kell vasalni egy baba ruháit?

 

 

 

   Korábban az ajánlások hosszasan taglalták, mennyire fontos, hogy az újszülött és a baba minden holmija, ruhája, textilpelenkája és ágyneműje alaposan ki legyen vasalva, lehetőleg mind a két oldalán. Így aztán anyáink hosszú délutánokat és éjszakákat töltöttek azzal, hogy a vasalódeszka mellett görnyedtek és izzadtak, a lakás pedig a legnagyobb nyári melegben is forró gőzben úszott. A vasalnivaló sokszor hegyekben állt, ideális esetben egy külön helyiségben, sokszor azonban hely hiányában a nappali közepén, vendégek érkezése esetén pedig az ágyneműtartóba szorult.

A mostani generációnak azonban megoszlanak az elképzelései arról, hogy mikor és mennyit szükséges vagy érdemes vasalni egy újszülöttnek, csecsemőnek vagy akár egy picit nagyobb gyermeknek. Vannak olyanok, akik szívesen követik a gyermekkorukban látott és tanult szokást, akiket megnyugtat maga a vasalás, mint tevékenység is, de különösen az a tudat, hogy a gyermek ruhái nem gyűröttek, puhák és fertőtlenítve is vannak így. Régen ugyanis a vasalás volt a leginkább elterjedt és elfogadott fertőtlenítési mód a ruhákhoz, annak ellenére, hogy a legtöbben nagyon sokáig a fazékban főzték ki a pelenkákat és az erre alkalmas játékokat is. Mégis a vasalást szükségesnek tartották, erre pedig a leggyakoribb indokként az szokott elhangzani, hogy a fertőtlenítés miatt – ahogyan több védőnő még ma is ragaszkodik ehhez.

Korunk népszerű, a gyermekneveléssel sokat foglalkozó pszichológusa, dr. Vekerdy Tamás ajánlása szerint az anyáknak azonban nem érdemes már vasalniuk. Ha a fiatal anya szeretné megőrizni a mentális egészségét, akkor meg kell tanulnia lejjebb adnia, ehhez pedig a szakember szerint egy kézenfekvő megoldás a vasalás elengedése.

Ma már egyébként a modern mosógépek alkalmasak arra, hogy sokkal magasabb hőfokon is hatékonyan mossanak, ezzel együtt fertőtlenítve is a textíliát. Gondoljunk csak bele, hogy nem is olyan régen még kézzel mostak a felmenőink, de még a közismert ugrálós mosógép is csak legfeljebb hatvan fokon tudott mosni! Ma már azonban nyugodtan betehetjük kilencven fokra is a ruhát, illetve modern, baba-barát, fertőtlenítő mosószer-adalékokat is beszerezhetünk.

Ha pedig módunk és lehetőségünk van rá, érdemes megvásárolni egy szárítógépet is. A szárítógép ugyanis nemcsak sokoldalú és praktikus, időkímélő segítség minden kisgyermekes háztartásnak, hanem többek között az az óriási előnye is megvan, hogy a magas hőfokon géppel szárított ruhák megkapják azt a fertőtlenítést, amelyet ennek híján a vasalással kellene elérnünk. A szárítógéppel ráadásul elkerülhetjük a terített ruhák okozta zsúfoltságot, párásodást, esetleg penészesedést is, amely óriási probléma lehet egy újszülött mellett.

A mai modern háztartási gépek használata mellett tehát a vasalás szükségessége és fontossága lecsökkent, mondhatni elenyészővé vált. Így, akinek nincsen ideje, energiája, helye és lehetősége rendszeresen vasalni, nyugodtan elengedheti ezt a szokást. Aki viszont úgy van nyugodtabban, úgy érzi jobban magát, ha puha és gyűrődésmentes textilek veszik körül a gyermekét, az vasaljon nyugodtan tovább! Hallgass ebben is a szívedre, hiszen az anyai szív sohasem csal: tedd azt, amit a legjobbnak érzel a babád és saját magad számára is!

 Oszd meg!

Webáruház készítés