Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.11.26 13:48

Milyen a „jó” óvoda?

Milyen a „jó” óvoda?

 

 

 

Manapság egyre több szülőtársunktól halljuk, hogy ő bizony csakis egy „jó” óvodába szeretné járatni a gyermekét. Akár több tíz kilométert is ingázhatnak ennek érdekében.

De vajon jó-e mindez valójában a gyereknek vagy egyáltalán számít-e az, hogy mi a jó a gyereknek?

Mitől kapja meg egy óvoda a közvéleménytől a „jó óvoda” minősítést?


Közvélemény, köztudat, népítélet … tényleg csak ezek számítanak-e vajon akkor, amikor arról döntünk, hol és kik között fogja a gyermek tölteni a mindennapjait, kik fogják vagy fogják-e egyáltalán öltöztetni, pisiltetni, megvigasztalni vagy esetleg csúfolni?

Biztos, hogy a legnépszerűbb a „legjobb”?


Mintha csak a lájkok száma alapján döntenénk el, hogy ki a legjobb énekes vagy melyik a legjobb tévéműsor! Sejtenénk az eredményt, ugye? Persze, a lájkokat meg is kell szerezni valahogy.

A „jó” óvodának ára van!


Nos, tetszik vagy sem, az óvoda attól „jó” – azaz népszerű – hogy kiáll a nyilvánosság elé. Gyakran szerepel, mutatkozik, látszik, szerepet vállal a helyi és a tágabb értelemben vett közéletben is. A vezetők pedig mennek, hajtják a népszerűséget, pályázatokat és pénzeket.

Megfizetik-e mindezt a gyerekek, szülők, pedagógusok?


Sajnos általában igen. Fáradtak, nincsenek kielégítve a szükségleteik, emiatt frusztráltak, ingerültek, türelmetlenek lehetnek.Jó-e ez a gyerekeknek?


Nem biztos! A jelmez, kosztüm, népviselet, felvonulás, fesztivál, rendezvény, parti, buli mind-mind óriási áldozatokat kíván – nemcsak anyagi értelemben – a családoktól.
Végül is „csak” a gyerek sérül a nagy pörgésben, akinek eredetileg mi mindent szeretnénk megadni.

Jó-e „válogatott gyereknek” lenni?


Jó-e ilyen gyerekek közt lenni? Na és mi történik, ha a mi gyermekünk esetleg egy kicsit kevésbé lesz egyenlő? Ha esetleg nem tud lépést tartani az irreális elvárásokkal?
Nem akarjuk megtudni. Pedig bárkivel megtörténhet, nem tudhatjuk előre.

Megéri-e messzebbre menni?


Egy ilyen óvodáért? Ez sem biztos. Sőt! Könnyen lehet, hogy a közeli, úgymond átlagos óvoda sokkal többet fog használni vagy épp nyújtani a gyermekednek.

Elfelejtettük az érzelmi biztonság fontosságát?


Vekerdy tanár úr szerint az óvoda feladata az érzelmi biztonság megteremtése a nyugodt, szabad játék mellett. Szerinte még a játéknak sem lenne szabad irányítottnak lennie. De akkor vajon mennyire kapják meg az érzelmi biztonságot azok a gyerekek, akik folyton cirkuszban vagy divatbemutatón szerepelnek?Ha egy óvoda tehát a köztudatban "jó óvodaként" él, az annyit jelent, hogy jó a marketingje.


Hogy a szakmai munka milyen, azt nem tudhatjuk. Csak annyit, hogy az ilyen óvoda fokozott igénybevételt kíván a gyerekektől is, ami egy nyugodtabb, érzékenyebb gyereknek gondot jelenthet. Gondolkozz tehát és dönts felelősen! 

Mit tegyünk és mikor, ha mégsem jó a „jó” ovi?


Ha belesodródtatok egy ilyen szituációba és rosszul érzitek magatokat, minél előbb érdemes kiszállni belőle. Ez akár egy hónap alatt is kiderülhet, amikor egy kisgyerek még nem kezdett el igazán kötődni a személyzethez. Később csak nehezebb lesz.Végül, emlékezzünk meg dr. Vekerdy Tamásról egy idevágó idézettel.


"Őrület, hogy a gyerek minden percét be kell osztani. Edzés, úszás, tánc, angol, mulatság, ezeken majd lefoglalkoztatják azt az idegesítő gyereket. […] Nincs sarazás, nincs homokozás. Játszóház van. Marhaság. Kevés elemű, egyszerű élet kell a gyereknek, attól nyugszik meg."

 

 Oszd meg!

Webáruház készítés