Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.07.04 12:05

Mormota vagy sajtkukac? Avagy most tényleg ennyit alszik?

 

 

Mormota vagy sajtkukac? Avagy most tényleg ennyit alszik?

 

 

   A kialvatlanság az a probléma, amivel minden szülőpárnak meg kell vívnia a küzdelmet – kinél kisebb, kinél nagyobb ez a harc, de sajnos, senki sem élvez védettséget. A kisgyermekek alvása ugyanis rendkívül furcsa lehet egy első gyerekes, kezdő szülő számára.

 

 

Az idősebb rokonok még így érdeklődnek a gyermek felől:

„- Jó gyerek? Átalussza már az éjszakát?”

 

Ezt viszont senki nem veszi komolyan. Legalábbis nagyon reméljük, hogy az udvarias mosolygások és bólogatások mellett egyetlen család sem hiszi el, hogy nekik rossz gyerekük lenne, amiért az nem alussza át az éjszakát.

 

Sok baba gyakran felébred, és ez rendben is van így. Szerencsés esetben szoptatással, etetéssel-itatással, ringatással újra álomba szenderednek. Természetesen az is előfordulhat, hogy éppen az okozta a felébredést, hogy megtelt a ded pelenkája, ekkor nyilvánvalóan azt is cserélni szükséges. Hidd el, idővel egyre könnyebb lesz, és ez nem csak egy közhely, hanem sok-sok gyakorló anyuka tapasztalata! Nehezebb időszakokban ugyan lehetséges némi kisiklás, de néhány év alatt a legtöbb rosszul alvó baba alvása magától rendeződik.

 

Ha pedig esetleg úgy érzed, hogy túl sokat alszik a babád, ez esetben sem kell aggódnod! Régebben még azt javasolták, hogy hat óra alvás után mindenképpen fel kell ébreszteni a csecsemőt, ma már azonban sokan rájöttek, hogy ez badarság. Egy újszülött baba az első hónapokban akár tizennégy órát is képes egyhuzamban aludni, bár ez a nyugalom nagyon kevés családnak adatik meg. Ne zavard meg ilyenkor a kicsinyedet! Ha mellette vagy, figyeled, és működnek az életfunkciói: szuszog, forgolódik, akkor rendben van a baba. Ha nem tudod figyelni, bekapcsolhatod a légzésfigyelőt és a bébiőrt, altathatod hordozható autósülésben, pihenőszékben, esetleg babakocsiban, vagy magadra kötheted hordozókendőben. A lényeg, hogy semmi esetre se hagyd magára, felügyelet nélkül! Ha nem kap levegőt, azonnal reagálj, mert egy pillanat alatt megfulladhat! Tanuld meg az életmentést akár az Internet segítségével is!

 

A babák alvásigénye a kor előrehaladtával csökken. Míg egy újszülött éjszakai alvásigénye akár tizennégy óra is lehet, addig ez szépen fokozatosan csökken körülbelül kilenc-tizenegy órára, amit nagyjából hároméves kora körül ér el. Egy óvodás már alig alszik többet egy átlagos, azaz inkább egy relatíve kipihent felnőttnél.

 

Az összes alvásidő nappal egy újszülöttnél még több kisebb alvásra oszlik szét, majd ezek a kisebb alvások fokozatosan összetömörülnek. Amíg egy újszülött még napi négyszer-ötször is aludhat, addig egy óvodásnál már könyörögni kell, hogy egyetlen egyszer legalább aludjon délután.

 

Ha pedig extrém nehezen alszik el a baba, és sem a szoptatás, sem a ringatás, sem az etetés-itatás-pelenkacsere kombináció sem segít, akkor nyugodtan átölelheted, és magatok közé fektetheted. Manapság már legtöbb helyen nem számít ördögtől valónak az együttalvás, de ha mégis, akkor olyankor történik, amikor senki sem tud beleszólni az életetekbe. Vedd magadhoz, hidd el, a falszomszédok senkinek sem fogják elárulni – hiszen örülnek, hogy ők is aludhatnak végre.

 

Tegyétek azt, ami a legjobb a családotoknak, hallgassatok a szívetekre! Öleljétek, szeressétek a gyermeketeket, ameddig tehetitek, hiszen meglátjátok, egy szempillantás alatt ki fog repülni!

 Oszd meg!

Webáruház készítés