Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.04.10 11:41

Nem beteg ez a gyerek? – Csak introvertált! Így segíthetsz neki!

Nem beteg ez a gyerek? – Csak introvertált! Így segíthetsz neki!

 

 

 

 

   Zárkózott, visszahúzódó, magának való, csendes a gyermeked, nehezen oldódik fel társaságban, kevés barátja van, esetleg egyáltalán nincs neki? Sok egyedüllétet igényel, legszívesebben egyedül játszik, gyakran nem beszél órákig, csak megfigyel – máskor viszont akár be sem állhat a szája, ha valami olyan téma kerül szóba, ami őt nagyon érdekli?

Ne aggódj, a gyermeked, nem beteg, csak introvertált! Semmi baja, csak ilyen a természete!

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk arról, hogyan ismerheted fel, hogy a gyermeked introvertált-e, így, ha nem vagy biztos benne, érdemes azt a cikket is átfutnod.

Most arról szeretnénk írni, hogy mi történik akkor, ha felismerted, akár pszichológus segítségével is, hogy a gyermeked introvertált? Mi a következő lépés, hogyan tudsz segíteni neki?

- Engedd „pihenni”!


Az introvertált gyerekeknek megterhelő a tömeg, a zaj, a nagy társaság. Ha teheted, minél később írasd be a közösségbe és akkor sem legyen bent csak délelőtt! Bölcsi-ovi után nem feltétlenül kell egyből a zajos játszótérre rohannotok, engedd, hogy otthon egy kicsit egyedül legyen és feltöltődjön, ha erre van igénye! Az introvertált gyerekek legalább annyi időt szeretnek eltölteni egyedül, amennyit előtte társaságban voltak, bár ez egyéntől függően változhat kicsit. A lényeg, hogy hagyd feltöltődni, mint a telefonodat: ilyenkor ne piszkáld, hagyd békén! Ezzel sokat segítesz neki.

- Engedd, hogy más érdekelje!


Az introvertáltak nemcsak a társaságra vágynak kevésbé, de más lesz a hobbijuk és más szakmát is fognak választani. Ha nem szeretne boxolni, balettozni vagy néptáncolni, fogadd el! Lehet, hogy a sakkozás vagy a kézműveskedés viszont például tetszeni fog neki – próbáljátok ki!

- Segíts neki „kiállni magáért”!


Mivel az introvertált gyermekek csendesek és visszahúzódók, ezért gyakran előfordulhat, hogy céltáblává válnak a közösségben. Az úgynevezett „bullying”, azaz kiközösítés, szekálás sajnos gyakran lehet az osztályrészük. Erre érdemes felkészülni, ahogy csak lehet, akár önvédelmi tréningekkel is. Ha teheted, akkor persze gondosan érdemes megválasztani az óvodát is. Előnyben lehetnek a kis létszámú, alternatív intézmények.
Általánosságban elmondható, hogy az introvertált gyermekek jellemzően nem lesznek a társaság középpontjában, de ettől még kiválóan megtalálhatják a helyüket a közösségben. Ha csak egy barátjuk vagy barátnőjük van, akkor már jól érezhetik magukat. Nem érdemes erőltetnünk rájuk olyan helyzeteket, ahol kényelmetlenül érezhetik magukat, például ki kell állniuk a csoport elé.

A téma eléggé átfogó, így a kereteinken belül igyekeztünk most csak néhány egyszerű praktikát megosztani. De sokat érdemes erről még olvasni, illetve egy gyermekpszichológus is rengeteg hasznos tanáccsal tud még segíteni.

Ha esetleg nagyobb bajt okozott már nálatok az introvertáltság – például nehezen illeszkedik be a gyermeked a közösségbe, esetleg folyamatosan bántják, cikizik, gúnyolják, kiközösítik – akkor mindenképpen érdemes egy szakembert felkeresnetek annak érdekében, hogy minél kevesebb traumát okozzon mindez a gyermekben, illetve azért, hogy beszéljetek az esetleges továbblépési lehetőségekről.

Örülünk, hogy eljutottatok idáig és fontos tudnod, hogy innen már csak előre vezet az út, hiszen a helyzet felismerésével már félúton vagytok a megoldás felé!

 Oszd meg!

Webáruház készítés