Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.09.17 10:45

Rémálom az étkezés? Folyton válogat? Akkor próbáld meg ezeket a trükköket!

 

 

Rémálom az étkezés? Folyton válogat? Akkor próbáld meg ezeket a trükköket!

 

 

   Kiborító, amikor órákig állunk a konyhában. Logisztikázunk, gondolkozunk, hogy ma éppen mi lenne az az ínycsiklandó, de mégis egészséges ebéd vagy vacsora, amit hajlandó lehet elfogyasztatni a szemünk fénye, imádott gyermekünk.

 

 

Mindent megteszünk a cél érdekében: gondosan válogatunk a boltban, vagy a piacon, hogy biztosan friss, illatos és zamatos zöldség kerüljön szeretteink asztalára. Kutatsz a receptek után, kikéred az összes gyermekes ismerősöd tanácsát – aztán persze kapsz mellé rengeteg kéretlen megjegyzést, rosszallást is.

 

Ennek is te, ti vagytok az oka. Mert elkapattátok, rosszul szoktattátok, és különben is „bezzeg a mi időnkben” mindent meg kellett enni, nem volt ilyen úri mulatság ez a mai válogatósdi.

 

Ekkor pedig lehet, hogy egyszerűen csak a székre roskadsz és tehetetlenül kérdezed magadtól, mégis mit lehetne tenni?

Rémálom az étkezés? Folyton válogat?

 

 

 

Először is: nyugodj meg! A válogatás nem betegség, nem kóros, de semmiképpen sem jellemhiba! Mi több, a legtöbb gyermek magától kinövi, ha pedig nem, akkor csak normalizálódik nála mindez egy elfogadható szintre.

Ha a sokáig szoptatott baba úgymond válogatósnak mutatkozik, azaz nem igazán hajlandó elfogadni a hozzátáplálásnál kínált ízeket, nincs ok aggodalomra. Egyszerűen az is lehet, hogy még nem áll készen a hozzátáplálásra. Az anyatej nagyon-nagyon finom, és a közhiedelemmel ellentétben változatos ízvilágot nyújt számára, amelyet nem akar egy egyszerűbb, szokatlan ízre cserélni.

Később, ha közösségbe kerül a gyerek, szintén válogatósnak bizonyulhat. A bölcsőde, az óvoda konyhája egészen más ízeket kínálhat, mint amilyeneket otthon megszokott. Idővel lehetséges, hogy megszereti, megtanulja elfogadni az új ízeket. Érdemes türelmesnek lenni és kivárni. Esetleg megpróbálhatod az intézmény által kínált ételt megfőzni neki az általad megszokott fűszerezéssel, majd pedig fokozatosan, kis változtatásokkal, az általuk készített módon tálalni.

A válogatósdi oka továbbá betegség, illetve valamilyen emésztőrendszeri zavar is lehet, illetve lelki okok, trauma, szorongás is meghúzódhat a háttérben. Rövidebb, ismert betegség esetén természetesen nincs más dolgod, mint türelmesnek lenni és tolerálni mindezt, valamint a lehetőségekhez mérten jó minőségű, egészséges táplálékkal ellátnod a babádat! Ha azonban a válogatás kóros étvágytalansággal is párosul, hosszasan fennáll és rossz közérzetet eredményez, nyugodtan konzultálj a gyerekorvossal, hogy időben kiderüljön a baj, és segíteni is tudjanak rajta!

Ha pedig sokan válogatósak a családban, vagy valamiért arra gyanakszol, hogy a te gyermeked is válogatós lesz, akkor nem árt különösen nagy gondot fordítanod arra, hogy ne kapjon mesterséges, ipari, ízfokozókkal és adalékanyagokkal dúsított ételeket. Legyél szigorú a rokonokkal, nagyszülőkkel is: ne hagyd, hogy a boltban kapható édességekkel tömjék, hiszen így erre áll majd rá a gyomra, és nem fog már ízleni neki a természetes, egészséges táplálék!

A válogatósság tehát általában természetes dolog, a kor velejárója, ezért nem szükséges aggódnod miatta!

 Oszd meg!

Webáruház készítés