Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.06.11 13:20

Szájpenész, a rémisztő betegség: tünetek és kezelése

 

 

Szájpenész, a rémisztő betegség: tünetek és kezelése

 

 

   Bizonyára hallottál már a szájpenészről, vagy esetleg már találkoztál is ezzel az első látásra rémisztő szájproblémával, ami túlnyomó többségben a kisbabáknál jelentkezik.

Ezt a kellemetlen elváltozást a Candida gomba okozza. Persze azt jó, ha tudod, hogy a Candida gomba szinte minden ember szervezetében ott van, viszont ha le van gyengülve az adott személy immunrendszere, akkor tör a felszínre. A kisbabák immunrendszere nincs legyengülve, egyszerűen még nincs megfelelően felvértezve a kórokozókkal szemben, így a Candida gomba elszaporodásával szemben sem alakult ki az ellenálló képességük.

A Candida gomba már a születéskor megfertőzheti a kisbabát természetes szülés esetén. Szájpenész keserítheti meg a babád mindennapjait, ha nem sterilizálod megfelelően a játékait, cumiját, evőeszközeit, tehát azokat a használati eszközöket, amiket a szájába vesz nap mint nap.

Hogyan ismerheted fel a szájpenészt?

Amikor a babád szájában cukorszirupszerű fehér foltok vagy egybefüggő lepedék jelenik meg, akkor gyanakodhatsz szájpenészre. Ha lepedéket le tudod törölni, akkor csak az anyatej maradékát látod. Ha nem sikerül eltávolítani, akkor szájpenésszel van dolgod, erősebb törölgetésnél akár enyhén vérezhet is a nyelvecskéje. A szájpenész tünetegyüttese kiegészülhet étvágytalansággal, nyugtalansággal is.
Semmiképpen ne hanyagold el, mert egy idő után átterjedhet az emésztőrendszerre és az alsó területeken, például a popsiján is meg fognak jelenni a Candida-fertőzés tünetei. Ráadásul mivel irritálja a nyálkahártyáját a fertőzés, ezért sem enni, sem inni nem lesz kedve, ami könnyen kiszáradáshoz vezethet.

Mivel és hogyan lehet kezelni a szájpenész tüneteit?

A friss orvostudományi ajánlások alapján nystatin-kezelés kell alkalmazni, ennek nem megfelelő hatékonysága estén pedig Difucan lehet a megoldás. Korábban a bóraxos oldatot javasolták, de nyugati kutatások alapján orvosilag már nem ajánlott készítmény. Mindenképpen kérdezd meg a gyerekorvost vagy a gyógyszerészt.

A készítményeket helyileg kell alkalmazni, egy gézlapra rányomni és bekenni vele a fertőzött felületet. Arra nagyon figyelj, hogy körültekintően járj el, minden területet kezelj le alaposan, körültekintően járj el a szájzugok esetében, ellenkező esetben a fertőzés visszaterjedhet az egész szájüregre. Ha enyhe vérzést tapasztalsz, ne ijedj  meg.

Ha már bekerült a Candida gomba a gyomrába, akkor még legalább két hétig figyeld az alsó területeket, mert ennyi a lappangási ideje, hogy ott is megjelenjenek a tünetek. Ha fertőzéses tüneteket tapasztalsz, akkor Canesten krémmel vagy gyógyszertárban kevert krémmel kenegesd a fertőzött területeket.

Megelőzés szempontjából nagyon fontos a játékok, cumi, cumisüveg és az evőeszközök megfelelő csírátlanítása, sőt még, ha fejőgépet használsz, akkor azt is mindenképpen sterilizáld, ugyanis szoptatáskor újrafertőződhet a babád.

Amennyiben a tünetek több hétig tartósan megmaradnak, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz. Az orvos vizsgálatokat fog kiírni, gombaölő szert és kúpot fog felírni.

Oszd meg!

Webáruház készítés