Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.07.11 13:04

Szomjas vagy nem szomjas? Amit a babák ivási szokásairól tudni érdemes

 

 

Szomjas vagy nem szomjas? Amit a babák ivási szokásairól tudni érdemes

 

 

 

   Kezdő szülőként nem is gondolná az ember, mekkora dilemmát jelenthet majd a baba, később a totyogó ivásmennyisége. Hiszen minden szülő a legjobbat szeretné a gyerekének: azt semmiképpen sem kívánnák, hogy kiszáradjon a pici, de nyilvánvalóan nem akarják kitenni magukat az ivással, itatással járó tortúrának sem. A média ráadásul rá is erősít erre a problémára, hiszen a különböző instant tejpépek, tejitalok, erősen cukrozott gyümölcsízű gyerekteák, gyerekitalok reklámjai hangsúlyozzák a hozzátáplálás mellett a „hozzá-itatás” fontosságát is. Az ősanyák pedig tiltakoznak: semmit ne igyon a gyerek az anyatej mellé, hiszen akkor felborul a kereslet-kínálat aránya, és elapadhat a tej.

 

 

Hogyan legyetek okosak ebben a helyzetben? Mikor, mit és mennyit igyon a baba úgy, hogy ne száradjon ki, és a szoptatás kényes egyensúlya se boruljon fel? Mai blogbejegyzésünkben ezekben a kérdéskörökben próbálunk segíteni nektek.

 

Kezdetben a baba folyadékszükségleteit valóban tökéletes mértékben kielégíti az anyatej. Ez nagyban függ attól, hogy mennyire küzdelmes számotokra a szoptatás, mennyit kell fejned, illetve, hogy te magad mennyit tudsz enni vagy inni, milyen alkat vagy, illetve milyen évszak van. Ha a csecsemőkor a kánikula időszakára esik, bizony, anya legyen a talpán, aki el bír látni elegendő anyatejjel egy hurkásodó, nem is olyan kis-dedet. Rosszul szellőző lakásban, vagy éppen, ha pont a szabadba kényszerültök, megkínálhatod időnként néhány kortynyi forralt vízzel, babavízzel, extrém esetben – például, ha úton vagytok, és nem jutottatok ezekhez hozzá – szénsavmentes ásványvízzel. Régen a szakirodalom teát javasolt, azonban semmi szüksége nincsen egy csecsemőnek sem a cukorra, sem az ízesítésre, főleg akkor, ha még aktívan anyatejes – hiszen az anyatejben nincsen mesterséges édesítő, nehogy emiatt elszokjon tőle.

 

Ha pedig már elkezdtétek a hozzátáplálást, és érdemi mennyiségű táplálékot is elfogyaszt a kicsinyetek, akkor érdemes mindig az itatósüveget, később pedig a két kézzel is könnyedén megfogható, esetlegesen csőrös szájú babapoharat is odakészíteni a feltálalt ennivaló mellé. Napközben is legyen mindig tiszta pohárban, tiszta víz kikészítve, könnyen elérhető helyen. Nem árt, ha olyan helyen van, ahol a kiöntés sem jelent problémát. Egy idő után a gyermek meg fogja szokni, hogy magának szabályozza az ivást: ha szomjas, kiszolgálja magát és iszik. Addig is érdemes kínálgatni a gyermeket egy-egy korttyal, ami neki éppen elég is lehet. Nagyobb korban is célszerű ügyelni arra, hogy tiszta vizet igyon a gyerek, hiszen semmi adalékanyag nem szükséges neki. Ahogy csak tehetjük, kerüljünk mindenfajta színezett, cukrozott üdítőitalt, különös tekintettel a szénsavas változatokra.

 

Ha tehát a csecsemő sokat sír és nyugtalan, főleg kánikulában, akkor kínálgatni érdemes. Ha egy-egy korty víztől megnyugszik, valószínűleg tényleg szomjas volt. Totyogós kortól pedig a szaladgálás, az önfeledt játék még jobban elterelheti a figyelmet az ivásról. Ilyenkor is érdemes rendszeresen kínálgatni, illetve kitenni neki a vizet. Idővel a legtöbb gyermek megtanulja, hogy fontos a rendszeres ivás, azonban, ha esetleg mégis a kiszáradás jeleit tapasztalnád rajta, akkor ne habozz felkeresni a gyerekorvost, aki szakszerűen el tudja látni a problémáját!

 Oszd meg!

Webáruház készítés